Járványkezelés Bécsben: regisztrálják az éttermek vendégeit

Nyilvántartják a vendégeket a bécsi éttermekben, ahol tovább rövidülhet a nyitva tartás. Ausztria szigorú korlátozásokkal készíti elő a síszezont, de már októberre fokozott járványügyi intézkedésekről döntöttek a mintalaborban.

2020. 10. 06. 12:21
null
A waiter wears a face shield as he works at the Cafe Prueckel in Vienna, Austria on May 15, 2020 as Austria reopened all cafes and restaurants taking a further step towards ending lockdown measures brought in to tackle the new coronavirus COVID-19 pandemic. (Photo by JOE KLAMAR / AFP) Fotó: JOE KLAMAR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október elsejétől Bécs város a járványügyi nyomonkövethetőség érdekében

a vendégek nyilvántartására kötelezte a vendéglátóhelyeket.

A nyilvános étkezőhelyeken, kávézókban rögzíteni kell a betérő vendég nevét, elérhetőséget, továbbá azt, hogy melyik asztalnál ült, és hány kísérővel volt. Emellett az érkezés és az ott tartózkodás idejét is feljegyzik az üzemeltetők – hívta fel lapunk figyelmét a GD Consulting turisztikai tanácsadó cég az osztrák járványügyi védekezés újabb lépéseire.

Lista a kapcsolatok miatt

A bécsi központú magyar társaság részletezte: a koronavírus-járvány kezelésének következő szintjén ezeket a pontos nyilvántartásokat elektronikus vagy analóg formában teljesítik a cégek. Ezzel azt segítik, hogy egy utóbb azonosított koronavírusos betegnél visszakövethetők legyenek a kapcsolatok, ami alapján az egészségügyi hatóság értesíteni tudja azokat a potenciális veszélyeztetetteket, akik az adott időben a beteg közelében tartózkodtak a vendéglátóhelyen.

Meglehetősen komolyan veszik Bécsben, hogy biztonságban érezzék magukat az éttermek vendégei Fotó: AFP/Joe Kalmar

– A nyilvántartást az adatvédelmi rendelkezéseknek megfelelően négy hét elteltével meg kell semmisíteni, de addig sem adhatók ki az egészségügyi hatóságon kívül harmadik félnek – jelezték a szakértők, hozzátéve, hogy az osztrák főváros önkényesen, a szövetségi kormány megkerülésével vezette be a regisztrációs kötelezettséget, de már Alsó-Ausztria is csatlakozott az akcióhoz. Emellett a vendéglátó személyzet PCR-tesztelése is folytatódik állami forrásból, a biztonságos vendéglátás projekt részeként.

Még hamarabb zárnak

Nem ördögtől való a szórakozó- és vendéglátóhelyek korábbi bezárása, ami a zárt térben történő tömeges találkozásokat akadályozza esténként. Ausztriában is érvényben van az itthon ugyancsak alkalmazott korlátozás, ám mivel a legtöbb fertőzés Bécsben fordul elő, az osztrák fővárosnak kell leginkább kivennie a részét a vírus elles harcból. Ezért már felmerült az is, hogy

a vendéglátó egységek 23 órai zárását egy órával korábbra hozzák Bécsben.

Az ottani nemzeti turisztikai hivatal a hiteles tájékoztatást is fontosnak tartja, ezért a szolgáltatóknak egy többnyelvű, folyamatosan aktualizált internetes gyűjtőoldalt is létrehozott a járvánnyal kapcsolatos információkról. Ezen valamennyi beutazással és például az ausztriai síeléssel kapcsolatos tudnivalót ismertetik, a portál minden egyes piaci szereplő saját weboldalába is beilleszthető, így elérik, hogy egységes, pontos hírek terjednek az ország turizmusáról.

Bécs nagyot bukott a víruson: évekbe telik, mire újra feltornázza a régióban vezető eredményeit Fotó: Magyar Nemzet

A tanácsadó cég azt is közölte: az osztrák fővárosban a járvány leküzdése érdekében kétszáz kerékpáros tesztegységet is bevetnek. A két keréken közlekedő tesztelők kérésre vonulnak ki az osztrák fejlesztésű, úgynevezett gargalizálós teszttel a fertőzöttségre gyanakvó lakosokhoz, a helyszíni vizsgálat külön egészségügyi szakszemélyzetet nem igényel, a mintát pedig kerékpáron viszik be a laborba. Két mobil autós tesztelő is működésben van Bécsben, ahol ingyenesen szűrethetik magukat a tünetmentes fővárosi lakosok, ezzel is tehermentesítve az egészségügyi intézményeket.

Szigorítások a síszezonra

Az osztrák kormány szeptember végén részletes intézkedési tervet is bejelentett a téli turisztikai szezonra. Ez azért volt fontos, mert Ausztriát és az egyes tartományait az elmúlt időszakban egyre több küldőpiacán a járványügyi szempontból kockázatos úti célok közé sorolták, a szigorításokra már megjelentek az aggodalmak a munkaerőpiacra gyakorolt várható, kedvezőtlen hatások miatt.

Más lesz az idei szezon az osztrák síparadicsomokban (Képünk illusztráció) Fotó: Reuters

A szövetségi kormány a vírushelyzet értékelését követően az idei szezonra

betiltotta a síeléssel tradicionálisan együtt járó partikat, de a síelés, a wellnesselés, az étterembe járás lehetséges lesz, viszont más formában, mint ahogy eddig a turisták megszokhatták.

A bécsi tanácsadó jelezte: úgy kell készülni az osztrák síprogramra, hogy az éttermekben, teraszokon majd csak az ülő vendégeknek szolgálhatnak fel ételt és italt, minden más helyzetben az arcmaszk használata mindenkinek kötelező.

A 22 órakor záró étkezőhelyeken szigorúan tíz főben határozták meg az asztaltársaságok létszámát, ami érvényes lesz a csak maszkban használható síliftek gondoláinak használatakor is. A karácsonyi vásárokat a járványnak megfelelő módon, de továbbra is tervezik megrendezni Ausztriában – fűzte hozzá a GD Consulting.

Távol a felfutás

Az osztrák Prodinger turisztikai tanácsadó cég friss elemzése szerint Ausztriában május és október között a szállodák egységenként átlagosan 130-150 ezer euró közötti forgalomkiesést szenvedtek el. Összességében ez 2,2 milliárd eurós bevételkiesést jelent országos szinten. A tanácsadó cég több szcenárióval számol a jövőre nézve. A legoptimistább kalkuláció szerint 2023-ra, míg a pesszimista változat szerint csak 2025-ra tér vissza a szállodák jövedelmezősége arra a szintre, mint ami a válság előtt volt. Az év első nyolc hónapjára vetítve az osztrák turizmus a pandémia évében közel 82 millió vendégéjszakával 29 százalékos visszaesést volt kénytelen elkönyvelni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.