Mol- és OTP-részvényekre hajt a menedzsment

A koronavírus-járvány kezdetén elfordultak a befektetők az euró­pai bank- és olajrészvényektől, amelyeknek ezért jelentősen esett az ára. Két hazai blue chip vezetői most olcsónak és ígéretesnek tartják a saját papírjaikat, igyekeznek jól bevásárolni.

Fellegi Tamás Péter
2020. 10. 03. 8:15
null
MOL székház MOL székház Fotó: Kallus György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A héten nap mint nap arról kaptunk hírt, hogy a Mol saját részvényeket vett, az OTP papírjait pedig Csányi Sándor elnök-vezérigazgató szingapúri alapja vásárolja. Ez pedig csak azt jelentheti, hogy a két cég menedzsmentje sokkal derűlátóbb a cégek helyzetét illetően, mint a befektetők.

Míg a világ sok részvénypiacán, különösen az amerikai tőzsdéken a már­ciusi, rövid ideig tartó zuhanás óta szinte egyfolytában emelkednek a részvényárak, addig egyes szektorok papírjaitól elfordulnak a befektetők, különösen Euró­pában.

A bankpapíroktól azért tartanak, mert nehéz meghatározni, hogy a járvány okozta válság milyen hatással lesz a hitelintézetekre.

Nálunk az OTP esetében még a törlesztési moratórium, illetve annak meghosszabbítása is elbizonytalanítja a nagy alapokat, amelyek ezért folyamatosan csökkentik részesedésüket, eladási nyomás alatt tartva a piacot.

Az olajszektort a járvány miatt lecsökkent kereslet okozta alacsony olajár, az összeszűkült finomítói árrés viseli meg, ráadásul a finomítók is csak részleges kapacitással üzemelnek. Mind ­emellett az olajipar vonzerejét a befektetők szemében a klímavédelem miatti intézkedések is mérséklik. A két fontos hazai részvény, a Mol és az OTP árfolyama így az elmúlt időszakban a márciusi szintekre esett vissza, ami az OTP esetében a korábbi árfolyamcsúcs felét, a Mol esetében ennél még kevesebbet jelent. A két cég ugyanakkor első két féléves eredményeik alapján egyáltalán nincsenek rossz helyzetben, és ezt megerősíti az is, hogy az OTP már korábban, a Mol pedig a közelmúltban döntött saját részvényeinek vásárlása mellett.

A Mol szeptember 25-én jelentette be, hogy saját részvényeket fog vásárolni
Fotó: Kallus György

Az OTP a korábbi hónapokban igen komoly mennyiséget vásárolt saját papírokból, ám a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelezte, hogy nem szerencsés, ha a mostani helyzetben egy bank a pénzét a részvényesi érték növelését célzó sajátrészvény-vásárlásokra fordítja. A bank ezért kénytelen volt abbahagyni a piaci akciót, viszont Csányi Sándor szingapúri alapja az elmúlt napokban bevásárlásba fogott. A legnagyobb tételt, ötvenezer darabot hétfőn vette meg az alap.

A Mol szeptember 25-én jelentette be, hogy saját részvényeket fog vásárolni, összesen legfeljebb a teljes alaptőke öt százalékáig. A héten már volt is néhány adásvétel: csak a csütörtöki napon 315 ezer darab részvényt vett a társaság.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.