Nagyobb állami szerepvállalással csökkenthető a bizonytalanság

A munkaadók úgy látják, némileg megnyugtatná a versenyszféra szereplőit a bértámogatások meghosszabbítása.

Nagy Kristóf
2020. 10. 27. 8:15
null
Egyelőre elkerülték a leállásokat és az elbocsátásokat a versenyszféra legtöbb területén, ám a vírus okozta bizonytalanság továbbra is meghatározó Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A munkavállalói érdekképviseletekhez hasonlóan a munkáltatói szervezetek is úgy látják, a járvány második hulláma alatt eddig a versenyszférában sikerült elkerülni a leállásokat, illetve az elbocsátásokat.

Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára a Magyar Nemzet megkeresésére a koronavírus-járvány újabb felfutását megelőző időszakhoz hasonlóan továbbra is úgy fogalmazott, óvatos optimizmussal tekint a jövőre. Kiemelte: ágazatonként és vállalkozásonként ugyan eltérően, de több területen látható egy felfutási időszak.

Ugyanakkor a legtöbb szereplőnek még nem sikerült ledolgoznia a járvány első hulláma alatti kiesést.

– Összességében továbbra is a bizonytalanság a legmeghatározóbb a piaci szereplők körében.

Senki sem tudja, hogy pontosan mikor lassul a járvány terjedése, szükség lesz-e néhány külföldi ország mintájára néhány hetes újabb leállásra, valamint az is nagy kérdés, mi következik a második hullám után – mutatott rá a bizonytalanság hátterére Perlusz László. Hangsúlyozta:

a bizonytalanságot érdemben csökkentené, ha a kormány újra elérhetővé tenné a munkahelyvédelmi bértámogatást.

A Kurzarbeitként is emlegetett bértámogatást augusztus utolsó napjáig lehetett igényelni. A csökkentett munkaidő bevezetéséhez kötött állami keresetkiegészítés meghosszabbítását a kormány nem tartotta indokoltnak.

A legtöbb ágazatban a cégek egyelőre elkerülték a leállásokat és az elbocsátásokat, ám a bizonytalanság továbbra is meghatározó
Fotó: Mirkó István

Azok a munkaadók és munkavállalók, akik augusztus 31-ig igénybe vették a bértámogatást, év végéig élhetnek a lehetőséggel.

Perlusz László elismerte, valóban nincs szó arról, hogy tömegesen igénybe vették volna a cégek és a dolgozók a munkahelyvédelmi bértámogatást, ugyanakkor a lehetőséggel csökkenthető a vállalkozások bizonytalansága.

A főtitkár felidézte: jelenleg a cégek többsége a tervezés időszakában van. Ennek része, hogy sok helyen év végéig dől el, megtartják-e a vállalkozások a munkavállalóikat vagy elbocsátásokba kezdenek.

Jelenleg nincs elbocsátási hullám, egyelőre mindenki kivár, de végesek az erőforrások.

Perlusz László kiemelte: rendszeresek az egyeztetések a kormányzat és a munkáltatói képviseletek között. A VOSZ következetesen azt kéri a kormánytól, nyissák meg újra a munkahelyvédelmi támogatások igénylésének lehetőségét.

A kormány viszont jelenleg úgy látja, egyelőre nincs szükség erre a jellegű támogatásra, de ha kell, újabb intézkedéseket hoz a munkahelyek védelme érdekében.

A VOSZ főtitkára a jelenleg elérhető állami támogatásokról ugyanakkor elismerően szólt. Kiemelte:

a munkahelyteremtő támogatások vagy a beruházásokat ösztönző állami segítség fontos eszközei a gazdaság talpra állításának.

Perlusz László hozzátette:

a bizonytalanság a járványhelyzet miatt várhatóan nem csökken, ám mérsékelhető azzal, ha minél szélesebb körben elérhetővé teszi a kormány a támogatásokat.

Ezzel némileg növelve a biztonságérzetét azoknak a cégeknek is, amelyeknek egyelőre nincs szükségük állami szerepvállalásra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.