Népszerűek a biztonságos, könnyen hozzáférhető megtakarítási formák

A járvány okozta nehéz gazdasági helyzetben a biztonságos, ugyanakkor könnyen hozzáférhető megtakarítási formákat keresi a lakosság és a vállalkozások is, hogy tartalékoljanak, és szükség esetén gyorsan fel tudják használni félretett pénzüket. Ezzel magyarázható, hogy március óta több mint tíz százalékkal nőtt a betétszámlákon kamatozó lakossági és vállalati vagyon a Takarékbanknál.

Horváth Éva
2020. 10. 31. 19:59
null
Az átszervezett pénzintézet egységes informatikai háttérrel és arculattal működik majd Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A makrogazdasági adatok egyértelműen mutatják, hogy a márciusban kirobbant járvány miatt visszafogta költéseit a lakosság és a vállalkozások is. Ennek oka a munkanélküliség növekedése, illetve egyes szektorok akár teljes átmeneti leállása, valamint a még rosszabb helyzettől való félelem miatti tartalékolás.

A kiskereskedelem a tavaszi bezuhanás után ugyan nyárra visszatornászta magát a korábbi szintre, de a nagyobb értékű vásárlásokat – háztartási, elektronikai cikkek – jellemzően még mindig halasztják az emberek.

A vállalkozások esetében a beruházási stop mutatja, hogy még a válságtól kevésbé sújtott szektorokban is sokan kivárnak, és bevételeikből tartalékot képeznek, készülve arra, hogy helyzetük rosszabbra fordulhat.

Ezt a folyamatot jól jelzi, hogy a Takarékbanknál elhelyezett betétállomány mintegy 13 százalékkal, kétezermilliárd forint felé emelkedett márciustól október végéig. A lakosságot és a mikrovállalkozásokat lefedő szegmensben 10, a vállalati üzletágnál 20, az agrárterületen 23 százalékos a növekedés – részletezi közleményében a legnagyobb országos fiókhálózattal rendelkező hazai hitelintézet.

A banki elemzők szerint a betétek sikere jelentős részben a válságra adott reakciónak köszönhető. Ilyen helyzetben a megtakarításokat főként a biztonságos befektetésekben helyezik el az ügyfelek a kockázatosabb részvényekkel, befektetési alapokkal, ingatlanokkal szemben. Emellett a bankbetétben elhelyezett megtakarítás könnyen hozzáférhető, szükség esetén gyorsan pénzhez jut a tulajdonos. Ezért egy nehéz gazdasági helyzetben a készpénz tartása mellett vonzóvá válik a bankbetét.

A bankbetétben elhelyezett megtakarítás könnyen hozzáférhető, ezért szükség esetén gyorsan pénzhez jut az ügyfél
Fotó: MTI

A vállalati szektorban tapasztalt emelkedésben szerepet játszott az, hogy a Takarékbank által hitelezett vállalatok készpénzforgalmát, átmeneti likviditásfeleslegét sikeresen csatornázták át betétekbe, valamint kedvező egyedi ajánlatokat dolgoztak ki az érintett ügyfeleknek. Szabó Levente, a Takarékbank üzleti vezérigazgató-helyettese az idei negyedik negyedévben a lakossági és az agrárbetétek volumenének további növekedésével számol a karácsonyi jutalmak és a nyugdíjprémiumok, valamint a terményértékesítés és az agrártámogatások bázisán – mondta. Hozzátette: bíznak benne, hogy a kedvező konstrukciókkal növelni tudják részesedésüket a magyarországi betétpiacon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.