időjárás 2°C Balázs 2023. február 3.
logo

Varga Mihály helyre tette a Brüsszelben áskálódó Jávor Benedeket

Magyar Nemzet
2020.10.30. 11:03
Varga Mihály helyre tette a Brüsszelben áskálódó Jávor Benedeket

„Jávor Benedek, a Fővárosi Önkormányzat hivatalos lobbistája Brüsszelben cikket írt az euobserver-en, amelyben szokásos módon szapulja a magyar kormányt. Eddig minden a megszokott, említésre se méltó. Az írás végén oda lyukad ki, jobb lenne, ha az uniós pénzt ők osztanák, mármint Budapest és az NGO-k. Ez sem új dolog, ismerjük” – írta Varga Mihály a Facebook-bejegyzésében. Jelezte: Az viszont új elem, hogy mindehhez a magyar gazdasági adatok eltorzításával jut el.

„A járvány az unió átlagánál jobban megütötte Magyarországot” – állítja Jávor Benedek. A pénzügyminiszter erre azt írta: „Hamis állítás, az első félév adatai szerint a magyar gazdaság 6,1 százalékkal, az EU átlagosan 8,3 százalékkal esett vissza. Nem kevés a mienk sem, de jobb, mint az EU-átlag.”

„A deficit és az államadósság növekszik, kell a pénz” – írta Jávor. „Nem teszi hozzá, hogy mind a 27 országban, mivel a járvány elleni védekezés felülírja az uniós pénzügyi korlátokat, ezt egyébként épp az Európai Bizottság függesztette fel. Mi is költjük a pénzt egészségügyi és gazdasági védekezésre. Járvány előtt pedig mi csökkentettük a legnagyobb arányban az adósságunkat, amit volt szíves az előző kormány – IMF-adóssággal együtt – feltornázni” – ismertette Varga Mihály.

„Eddig az volt a bírálat tárgya, hogy lassú az unióból érkező pénz felhasználása, Jávor most azt kifogásolja, hogy 99 százalékát már felhasználtuk a 2014–2020-as ciklus pénzeinek. De nem ezért utalja az EU? Nem kellett volna felhasználni? Hagyjuk elveszni?” – tette fel a kérdéseket a miniszter.

Jávor Benedek szerint Orbánnak jobban kell az EU-pénz, mint bárkinek, nincs máshonnan finanszírozás.

„Kedves Jávor Benedek! Ha ez így lenne, akkor már csődben lennénk, pont olyanban, mint amilyet itt hagytatok a Gyurcsány–Bajnai-kormány után. Örüljünk inkább annak, hogy visszafizettük az IMF-hitelt, leszorítottuk az adósság költségeit, mindeközben a gazdaság is növekedni tudott, új munkahelyeket teremtve” – írta Varga Mihály.

A miniszter végül hozzátette: „Kedves Benedek! Annyit kérek tőled, hogy amikor megbízásodnak megfelelően pénzt akarsz szerezni, azt lehetőleg ne a magyar gazdaság rovására és ne az olvasók félrevezetésével tedd meg!”

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.