Jóval többet telefonálunk a járvány idején

Kevesebb barangolós hívást indítottak a magyar felhasználók az utazások hiányában, ám a beszélgetések hosszabbak voltak.

Somogyi
2020. 11. 23. 16:55
null
A digitális platform használatával lehet átutalni, készpénzt felvenni vagy akár vásárolni is Fotó: BachPekaryMate Forrás: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Körülbelül hatodával nőtt a hívás- és harmadával az internetforgalom 2020 első felében a koronavírus-járvány miatt, de negyedével kevesebb SMS-t küldtek a felhasználók, mint 2019 végén – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb mobilpiaci jelentéséből. 2020 első fél évének legnagyobb változása, hogy a koronavírus-járvány és a terjedése elleni védekezés a hírközlési fogyasztási szokásokat is meghatározta.

A járvány hatására a hívásforgalom 13,8 százalékkal, az internetforgalom 30,1 százalékkal emelkedett 2019 végéhez képest. Az egy SIM-kártyára jutó havi átlagos hívásforgalom a lakossági előfizetőknél 14,9 százalékkal, a nem lakosságiaknál pedig 21 százalékkal nőtt, az adatforgalom rendre 41 és 10,7 százalékkal bővült.

A járvány idején a rendelés nagy része is csak telefonon keresztül volt lehetséges
Fotó: Karnok Csaba KC/Délmagyarország

Mobiltelefon- és/vagy mobilinternet-szolgáltatáshoz 10,4 millió SIM-kártyát használtak, ebből a számlás kártyák aránya az utolsó fél év alatt 1,6 százalékponttal, 68,8 százalékra nőtt. A mobiltelefon-szolgáltatás piaca továbbra is telített, a hívásforgalmat bonyolító SIM-kártyák száma 9,52 millió darabbal érdemben nem változott, a teljes hívásforgalom 95,8 százaléka számlás előfizetésről indul.

A szezonális, nyáron megugró roaminghasználat folyamatos előretörése megtorpant: 2020 második negyedévében mindössze félmillió külföldi hívást indítottak, amely kevesebb mint harmada a 2019 azonos időszakában mért 1,6 milliós értéknek. Ezzel szemben

aki viszont roamingolt, az több mint kétszer olyan hosszan tette: 2020 második negyedévében az egy roamingolókártyára jutó havi átlagos hívásforgalom 39-ről 92 percre ugrott. Ennek oka, hogy kevesebb kártyáról beszéltek átlagban többet.

A belföldön bonyolított internetforgalom hálózatok szerinti megoszlását tekintve a 4G-használat aránya 2020 első negyedévéig folyamatosan nőtt 96,4 százalékra, a második negyedévben pedig enyhe visszaesés látható 94,3 százalékra, de ebből messzemenő következtetéseket nem lehet levonni. A 4G szerepe egyre jelentősebb a hangforgalomban is, az időszak végére már a hívások negyven százaléka zajlott ilyen hálózaton. Ami a beszédforgalom többi részét illeti, 52 százalék 3G hálózaton zajlott, 2G-n pedig az összes hívásforgalom nyolc százaléka.

A mobiltelefon-szolgáltatás piacán az internetforgalmat bonyolító SIM-kártyák alapján továbbra is folyamatosan a Magyar Telekom volt a piacvezető, piaci részesedése 43 százalék körül alakult. Mögötte a Vodafone és a Telenor áll hasonló, 27 százalék körüli piaci részesedéssel. A további szolgáltatók részesedése 2020 közepén szinte változatlanul két százalék körüli volt. A hívásforgalmat bonyolító SIM-kártyák alapján hasonló a megoszlás, viszont a saját hálózattal nem rendelkező szolgáltatók együttes piaci részesedése ebben a szektorban éppen csak meghaladta az egy százalékot 2020 első félévében.

Az M2M – tehát az emberi beavatkozás nélkül megvalósított, eszközök közötti kommunikációhoz kapcsolódó – SIM-kártyák száma továbbra is 1,2 millió fölött van, a vizsgált időszak végére enyhe visszaeséssel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.