Jövőre egymillióan tanulhatnak pénzügyi tudatosságot

Jövő tavasszal már hetedik alkalommal rendezik meg az iskolákban a pénzügyi és vállalkozói tudatosságot interaktív, modern eszközökkel fejlesztő Pénz7 rendezvénysorozatot. A hat év alatt 974 ezer diák vett részt a tematikus tanórákon, a következő alkalommal számuk már átlépheti az egymilliót.

Horváth Éva
2020. 11. 16. 9:41
Varga Mihály
Varga Mihály pénzügyminiszter tanórát tart. Egyre nyitottabbak a fiatalok az üzleti témákra Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miniszter, államtitkár, bankár vagy gyakorló vállalkozó is tarthat ismét tanórákat jövő márciusban az általános és középiskolásoknak a Pénz7 rendezvénysorozaton, amely – figyelembe véve a járványhelyzet aktualitásait – digitális környezetben alkalmazható megoldásokkal is készül. A rendhagyó tanórák pénzügyi témája 2021-ben a „Tudatos pénzkezelés a családban – Családi költségvetés”, vállalkozói témája pedig az „InnoVál(l) – Vállalkozz okosan!” lesz.

Az ifjúság ma már motiválta és a program tanóráin sokat töri a fejét a piacképes ötleteken Fotó: Mirkó István

A program kezdettől résztvevője a harminc országban egy időben zajló European Money Week kezdeményezésnek. A kimagasló részvétel elismeréseként a magyar program háromszor került be a Global Money Week eseménysorozat legjobbjai közé. A Pénz7 a kormány által 2017-ben elfogadott, pénzügyi tudatosságot előmozdító nemzeti stratégia eleme. Hazánkban az előző tanévben több mint 1200 iskola 217 ezer diákja vett részt kereken 12 ezer órán a Pénz7 részeként.

Varga Mihály pénzügyminiszter megnyitotta az idei szezont még a járvány előtt, februárban. Jövőre digitális változattal is készülnek Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Használható ismeretek

Az Emberi Erőforrások Minisztériu­ma (Emmi) mint projektgazda 2015-ben azzal a céllal indította el a témahetet, hogy az iskolák – legalább néhány órában – a mindennapokban használható, praktikus pénzügyi ismereteket is átadhassanak a diákjaiknak. A pénzügyi tananyag mellé a vállalkozói tematikát pedig azért csempészték be a szervezők, hogy felkeltsék az érdeklődést az általános és középiskolásokban a vállalkozás mint lehetséges életforma iránt. Ennek érdekében azt is lehetővé tették, hogy a gyerekek olyan vállalkozókkal találkozhassanak, akik személyesen is meg tudják osztani velük üzleti tapasztalatai­kat, sikereiket, kudarcaikat.

A Pénz7 keretében diákoknak tart tanórát Varga Mihály pénzügyminiszter Fotó: Katona Vanda

A 2021-es rendezvénysorozat együttműködői, szervezői az Emmi, az Innovációs és Technológiai Miniszté­rium, a Pénzügyminisztérium, a Magyar Bankszövetség, a Pénziránytű Alapítvány, valamint a Junior Achievement Magyarország Alapítvány.

Egyre nyitottabbak a fiatalok az üzleti témákra, a miniszter szavai után sokan kíváncsiak a további lehetőségekre Fotó: MTI

A Pénziránytű Alapítvány a kezdetek óta tartalomfejlesztője és társszervezője a Pénz7-nek, idén szeptembertől már 430 ezer diák tanulhatja az alapítvány tananyagait. Jelezték, hogy a tanári felkészülést ez alkalommal is mintavideók, e-learning tananyag és webináriumok segítik, az oktatási tartalmakban pedig főszerepet kap a gyakorlatorientáltság és az élményalapú oktatás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.