Van, ahol kizárják a nyugdíjasokat a boltból

Tavaszi mintára több üzletben az előírtnál szigorúbban alkalmazzák a héten bevezetett vásárlási idősávot: akad vegyesbolt, ahol az idősek délelőtti két óráján kívül már nem vagy nem szívesen fogadnak veszélyeztetett korú vásárlókat, ám ez jogellenes – tudta meg lapunk. Míg a fiatalok alkalmazkodnak a 65 év felettiek bolti előjogaihoz, az érintett korosztály az első adventi hétvégéig a vártnál kisebb arányban fogta vissza délutáni látogatásait a zsúfoltabb helyeken.

2020. 11. 28. 6:55
null
20200317 budapest korona virus illusztracio havran zoltan magyar nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annak ellenére vagy éppen amiatt, hogy tavasszal már alkalmazták, egyelőre vegyes képet mutat az áruházláncoktól független, kisebb élelmiszer- és vegyesboltok gyakorlata a néhány napja újra érvényes, elkülönített vásárlási idősávok kezelésében. Lapunk megtudta: akadnak olyan üzemeltetők, ahol a 65 év felettieket védő, kötelező kétórás délelőtti korlátozáson kívül is önként alkalmazzák az idősávot, úgy, hogy a forgalmasabb órákban a korábbi tapasztalatokra hivatkozva nem engedik be a veszélyeztetett korosztály vásárlóit.

Tavaszhoz képest nagyobb vásárlási szabadságot élvezhetnek az idősebb vásárlók Fotó: Magyar Nemzet

Arra hivatkoznak, hogy tavasszal ez a gyakorlat vált be, illetve, hogy feszültséget szül a generációk között, ha az érintett vevőkör sem egységesen él a lehetőségekkel. Továbbá a helyi vevőkör védelmén túl az is túlzott óvatosságra inti a boltosokat, hogy a maszkviselés és a 19 órai zárás kötelezettségén túl már az idősáv miatt is bírság vagy bezárás járhat.

– A rendelet hétköznap 9 és 11, hétvégén 8 és 10 óra között kizárólag a 65 év felettieknek engedi meg a vásárlást a napi fogyasztási cikkek, élelmiszerek üzleteiben és a patikákban, ezenkívül viszont nem korlátozza az idősebbek bolti látogatásait, mint tavasszal. Jogellenes, ha azt megtagadja a kereskedő – jelezte a Magyar Nemzetnek Bubenkó Csaba.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke a kezdeti tapasztalatokról elmondta:

fegyelmezettebb lett a lakosság a kereskedelemben,

ami még akkor is érzékelhető, ha az első adventi hétvégével nagyobb fokozatra kapcsol az év végi fogyasztás.

Hétköznap délelőtt kevesebben fordulnak meg az üzletekben, de előfordul, hogy a forgalmasabb órákban is ki kell mozduljanak a 65 év felettiek Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

– A kosárérték inkább bővül, viszont több vevő érkezik egyedül, mert jobban figyelnek rá a családok, hogy egyszerre ne bonyolítsák sokan a beszerzéseket. Kiemelendő a fiatalabbak együttműködése: nem voltak vitás helyzetek, inkább tiszteletben tartják az időseket megillető előjogokat, még ha az kényelmetlenséggel jár is. Viszont

azt jelentős arányban nemigen tapasztalják a boltosok, hogy a 65 év felettiek az idősáv bevezetése óta visszafognák látogatásaikat a mások által is felkereshető, forgalmasabb napszakokban

– hívta fel a figyelmet, hozzátéve, hogy az érintettek egy része azért, mert kevesli a kizárólagos két órát, délután is elvegyül a tömegben.

Bevásárlólistával, csak a legszükségesebb termékek miatt érdemes tömegbe mennie a veszélyeztetett korúaknak
Fotó: Kurucz Árpád

– A szabad vásárlás lehetősége ellenére javasoljuk, hogy

a védett korosztály tagjai inkább kérjenek segítséget a családtagoktól, a szomszédoktól,

és a délelőtti idősávon kívül csak elkerülhetetlen esetben keressék fel a boltokat, ahol karácsonyig egyre nőhet a vásárlók száma – mondta.

Bubenkó kitért rá: többen már nemcsak maszkot, hanem gumikesztyűt is húznak a vásárláshoz, viszont nem mindenki él az ingyenes kézfertőtlenítés lehetőségével a bejáratnál, holott azzal a bevásárlókocsi kapaszkodóját, a kosár fülét is át lehet törölni. Mint mondta, a nagy áruházakban könnyebb a távolság betartása, míg van, ahol korlátozzák, hogy egy időben hányan tartózkodhatnak bent.

Hivatalos black friday

Noha egész hónapban nagyszabású leértékelésekkel már elkezdték az online és a hagyományos áruházakban, ebben az évben hivatalosan tegnap, illetve a hétvégén zajlik a nagyszabású black friday kampány, főként az iparcikkek körében. Az online boltok egyértelmű nyertesei a koronavírus évének, amit a GKI Digital és az Árukereső.hu friss publikációja szerint igazol, hogy az első kilenc hónapban harminc százalékkal bővült a forgalom, ekkor 526,5 milliárd forintra rúgott a bevétel. Leginkább a műszaki és számítástechnikai cikkek, a barkács- és lakásfelszerelési eszközök, az élelmiszerek, illetve a drogériai és háztartási termékek értékesítése nőtt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.