időjárás 4°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Meglódultak az olajárak az elmúlt napokban

Somogyi
2020.11.25. 20:30
Meglódultak az olajárak az elmúlt napokban

Majdnem egy hete töretlenül emelkedik a két legfontosabb olajfajta, az Európában mérvadó északi-tengeri Brent és az amerikai WTI ára. A szerdai tőzsdenapot is erős, egy százalék feletti emelkedéssel nyitotta mindkét termék, a határidős jegyzésekben a hordónkénti ár napközben meghaladta a 48, illetve a 45 dollárt.

A szárnyalás több oka közül a legvalószínűbb az, hogy a világpiacokon az ígéretes vakcinákról szóló hírek miatt tapasztalható általános optimizmus erre a szektorra is kihat.

Ha megfékezhető a koronavírus-járvány, feloldhatók a korlátozások, ami több téren is az olaj és az üzemanyagok iránti keresletet indukálja.

Hétfőn ugyanakkor a világ legnagyobb olajexportőre, a szaúd-arábiai Saudi Aramco dzsiddai olajelosztó központjára jemeni húszi lázadók rakétákat lőttek ki. A vállalat csak másnap ismerte el a támadást, addig viszont nem lehetett tudni, milyen mértékű kár keletkezett, a bizonytalanság pedig egyes elemzők szerint szintén drágítólag hatott az olajra, hiszen a létesítményből naponta több mint 120 ezer hordó olajat szállítanak ki. Kedden aztán a cég egyik tisztségviselője kijelentette, hogy a vállalat partnereit nem érinti a támadás, a létesítmény 13 tárolója közül csak egy nem működik. A húszik lövedéke a tartály tetejét érte, és két négyzetméternyi lyukat ütött rajta, a keletkezett tüzet negyven perc alatt eloltották, senki nem sérült meg a távirati iroda tolmácsolása szerint.

A kitermelés növelése januártól sem biztos
Fotó: Reuters/Christian Hartmann

Eközben pedig már gondolkodnak a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének tagjai és partnerei (OPEC és OPEC+) arról, hogy a jövő heti egyeztetésen támogatják-e a termeléscsökkentési kvótát. A korábbi megállapodás szerint januártól már bővítenék a felhozatalt, ám a piaci várakozások szerint most ennek elhalasztásáról dönthetnek – ez a számítás pedig szintén az olajárak emelkedését támogatja.

Áprilisban, a túlkínálatot elkerülendő, az OPEC+ az addigi legnagyobb termeléscsökkentéséről állapodott meg, napi 9,7 millió hordóval vágták vissza a felhozatalt. Augusztusban a kedvezőbb világgazdasági kilátások miatt finomították a kvótát, és napi kétmillió hordóval emeltek. Januártól ismét kétmillió hordós emelés merült fel, de ez ellen szól az is, hogy időközben Líbia újból elindította termelését.

Bizonytalanságot okozhat az is, hogy nem hivatalos információk szerint az Egyesült Arab Emírségek kiléphet az OPEC-ből,

ahogyan azt tavaly Katar tette. Az arab olajországok fő bevétele a fekete arany exportjából származik, a járvány okozta válság, illetve az utóbbi évek alacsony olajárai viszont igen rosszul érintették a költségvetésüket. Emiatt lehetséges, hogy inkább önálló piaci politikába kezdene az emírségek is, mintsem hogy belemenjen az OPEC kvótáiba. A kilépésről szóló sajtóinformációkat hivatalosan cáfolták.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.