Menetrendszerűen zajlott az első rövidebb nap az üzletekben

Rendezetten zajlott a rendkívüli jogrendben elrendelt első, rövidebb vásárlási nap az üzletekben, ahol felkészülten fogadták a járványügyi szigorítások harmincnapos szakaszának szerdai beköszöntét. A bolti gyakorlat még alakul, de kilengésre nem sok esélyt ad a rendelet. A cégek ezért igyekeznek pontosan igazodni a kötelező zárórához, mivel anélkül, hogy a helyszínen ellenőriznének, az online pénztárgépek megmutatják az utolsó napi értékesítés időpontját. A vevőnek nem érdemes zokon vennie, ha háromnegyed hét körül már csak kevés helyre engedik be. 

2020. 11. 12. 7:03
null
2020.05.20. Kaposvár Az igényelt támogatásokat hamarosan megkapják az érintett vállalkozások Fotó: Lang Róber Forrás: Somogyi Hírlap
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem kaptunk jelzést olyan esetről, amikor felfokozott jelenetig vagy látványos hatósági fellépésig fajult volna a rövidebbre szabott nyitva tartás miatti kezdeti helyzet. Az üzletek szerdáig felkészültek a hét órai zárásra, és eddig úgy tapasztalták, a tavaszinál fegyelmezettebben igazodik a lakosság a kijárási korlátozáshoz, aminek egy része a boltok bezárása 19 órakor – összegezte szerda este az áruházláncokat képviselő Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Vámos György elmondta: az első tapasztalatok szerint a hét eleji előkészületek után a vásárlókat nem érte váratlanul szerdán az új nyitva tartást, ami a napi fogyasztást kiszolgáló rendszer működését már nagyban segíti. Az iparág is rutinosabb: a hétfői bejelentés után rögtön megkezdték a folyamatok átszervezését, szerda éjfélig az új nyitva tartáshoz igazították a munkaidő-beosztást, a beszerzéseket.

Elmaradtak a pánikvásárlások, nincs tömeg az élelmiszerüzletekben Fotó: Havran Zoltán

Jelezte: az áruházakban semmi jele annak, hogy tartós termékek, fertőtlenítőszerek felhalmozását terveznék a családok. Néhány élelmiszer alaptermék eladása ugyan már korábban bemozdult, de az a közelgő ünnepek előtti előrelátó vásárlás miatt is lehet.

Nem kapkodják el

– A forgalom inkább visszafogott a szezonhoz képest, nincs tömegvásárlás, mert a vírus mostanra eleve fékezi a fogyasztás lendületét, míg a járványügyi szigorítások visszatartó erejűek, mára érezhetően többen kerülik a zsúfolt helyeket – állapította meg a főtitkár. Megjegyezte, a plázák alapvetően üzletnek számítanak, ezért függetlenül a bérlőkre vonatkozó 19 órai zárórától, a nagy épületek egyébként is lehúzzák a rolót este hétkor.

Amiatt is, mert az elvitelre gyártó, inkább gyorséttermi fogásokat, pizzát kínáló vendéglátóhelyeken kívül a bezárt kávézók, mozik, beülős helyek sem vonzzák a vendégeket a bevásárlóközpontokban, vagyis csak a szórakoztató szolgáltatások szüneteltetésével számottevően csökkent városszerte a nyilvános helyek látogatottsága.

Sűrűbb az esti sáv

Vámos György jelezte: szerdán az is megmutatkozott, hogy az esténként két-három órával rövidített vásárlási időszak főleg a munkaidő végétől egészen zárásig a megszokottnál forgalmasabb lett – az esti fogyasztás 17 órától koncentrálódik és kitart 19 óráig.

Délelőtt viszont még nem voltak jelentősen többen az üzletekben, habár a gyakorlat napokig alakul, például a hétvégi nagy bevásárlásoknál is érezhető lehet a kurtább üzemelési rend.

Nem csak a tömegközlekedésben vagy az üzletekben, a köztereken is kötelező lett a maszkviselet
Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat

Nem a trükközés ideje van

– Szigorú a rendelet, ami azt írta elő, hogy 19 órakor be kell zárni, ezután vásárló már nem tartózkodhat az üzletben, csak a beosztottak munkavégzés céljából, főleg nyolc után, zárt ajtók mögött. Nem éri meg a kockázat a megcsúszva érkező bevételért, az időtúllépés büntetéssel és bezárással járhat, akár egy napra is. Persze számos olyan életszerű helyzet van, ami miatt nem történik másodpercre pontosan a napi zárás, de a nagyobb időtúllépés az online kasszák adataiból a hatóságnak is feltűnhet – figyelmeztetett.

Ha percekkel zárás előtt érkeznek, nem biztos, hogy még bemehetnek, bár a maszkviselési kötelezettség megsértése eleve kívül tartja a vevőt Fotó: Havran Zoltán

Felidézte, eddig rutinszerű volt, hogy a zárórára beeső vásárlót még beengedték egy körre, mivel a pénztárosnak, eladónak az esti adminisztráció mellett nem volt gond további 10-15 perc, amíg az utolsó vevő a kasszához ért. Ezt viszont Vámos szerint már nem lehet megkockáztatni nem csak az üzletekben, hanem a dohányboltokban, éjjel-nappalikban sem.

Lecsípett percek

Vámos György felhívta a figyelmet: több olyan bolt van, ahol a biztonság kedvéért nem hagyják, hogy véletlenszerűen alakuljon a kötelező zárás előtti fél óra. Például van, ahol 15-20 perccel hét előtt már nem engedik be az újabb vevőket, akik pedig bent vannak, figyelniük kell az időre, erre többször figyelmeztetik is őket – ismertette.

– A hangosbemondón keresztül, a vásárlótérben, a hangszórókból többször elhangzik, hogy záróra közeleg, ezzel a 19 órakor záró kasszák felé terelik a vásárlókat, mindez külön átszervezést igényelt a máskor 21-22 óráig üzemelő egységekben. Olyan is van, hogy a vásárlótérben lévő alkalmazottak személyesen, egyesével kérik meg a vevőket, hogy lassan összegezzék a vásárlásaikat – tette hozzá.

Mint mondta, javasolták az üzleteknek, hogy a maszkviselési kötelezettség felszólítása mellett azt is írják ki a bejáratnál, hogy meddig fogadnak vásárlókat a nap végén, ami fogyasztóvédelmi szempontból is indokolt lehet.

Maszkos vevő záróra után

Vélhetően kell még egy-két nap, mire mindenki pontosan a 20 órától kezdődő kijárási korlátozáshoz igazítja a mindennapjait, de az első este már jelentős volt a forgalom csökkenése nyolc óra körül, habár az autósok a fővárosban még fél kilenc után is élénken jelen voltak az utakon, igaz, a hétköznapi estékhez képest kisebb arányban. A szabad napszak vége felé viszont, 19 óra után a Nagykörúton, az Üllői úton, az Oktogon környékén a decemberben jellemző zsúfoltság alakult ki, egyes szakaszokon torlódtak az autók, ekkor igyekezhettek haza a legtöbben.

A körút mentén korábban este 9-ig, 10-ig tartó kisboltok, üzlethelyiségek, szolgáltatások időben bezártak, de szerdán jóval 19 óra után még akadt néhány vásárló, aki csalódottan kapott észbe az új nyitvatartási rend miatt, de legalább az arcmaszk rajtuk volt.

Esténként már a hajvágó készülék sem üzemelhet Fotó: Somogyi Hírlap/Lang Róbert

A szolgáltatók közül fodrászokat, masszőröket kérdeztünk, akik azt tapasztalták, hogy nem okozott különösebb gondot az este 20 óra utáni időpontra előjegyzett vendégek átszervezése az elmúlt napokban, mivel a szalonokban még nem indult be az év végi szezon. Decemberben eddig jellemző volt, hogy az ünnepi szabadságolások miatt hétvégente is estébe nyúlóan fogadták a vendégeket. A szépségszalonokban egyelőre az óvatos vendégek kezdenek elmaradni, nincs még nagy veszteség, de számítanak rá, hogy visszafogottabb lesz az idei forgalom, sőt ahogy ahogy tavasszal, be is zárhatnak egy időre.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.