időjárás 11°C Eufrozina , Kende 2022. szeptember 25.
logo

Mehet az idősáv, jöhet a létszámkorlát a vásárlásoknál?

Thurzó Katalin
2020.12.10. 19:24
Mehet az idősáv, jöhet a létszámkorlát a vásárlásoknál?

Elképzelhető, hogy megszüntetik a vásárlási idősávot, és ezzel egy időben négyzetmétertől függően szabályozhatják az üzletekben egyszerre tartózkodók létszámát. Az innovációs szaktárca jelezte, hogy zajlanak az egyeztetések a kereskedelmi szervezetek javaslatairól.

Az Idősek Tanácsa is támogatja az időseknek fenntartott vásárlási idősáv felfüggesztését legalább a hétvégére, de akár a teljes karácsonyi időszakra. Mindemellett úgy tudjuk, hogy a létszámkorlátozásról szóló javaslat is egységes támogatást élvezhet, főként, ha azt az idősáv kiváltásával együtt vezetik be. Akárcsak az innovációs szaktárca, Gulyás Gergely miniszter is jelezte, hogy zajlanak az egyeztetések a kereskedelmi szervezetek azon igényéről, amely a létszámot korlátozza, ahogy az idősáv eltörlését is javasolják az ágazati szereplők, mivel fokozódik az év végi tömeg a boltokban, így az egész nap folyamán vásárló idősebb vevők biztonsága lehet kevésbé megerősített. Így még az ezüstvasárnapi hétvége várhatóan bőséges bolti látogatottsága előtt minden esély megvan arra, hogy bejelentik: az elkövetkező időszakban egészen szenteste napjáig a fokozódó járványügyi kockázatoktól úgy is igyekeznek majd megóvni az embereket, hogy négyzetméter alapon meghatározzák, egyszerre hányan férnek be adott időben egy kereskedelmi egységbe.

Minden korosztály számára biztonságosabb, ha egyenletesen oszlik el a tömeg
Fotó: Havran Zoltán

Ezzel párhuzamosan arról is dönthetnek, hogy teljesen felfüggesztik az idősávot, ami azzal járna, hogy megszűnne a délelőtti időkorlát, de a 65 év felettiek szabad vásárlási joga megmaradna, egy másik elképzelés szerint viszont csak az ezüst- és az aranyvasárnapi hétvégéken függesztenék fel az idősávot. A létszámkorlátot a tavaszi hullám idején már több nagy áruházlánc önként is alkalmazta, ami azzal járt, hogy az üzlet bejáratánál a biztonsági őr, áruházi alkalmazott közreműködésével szabályozták a betérők számát, ám akkor még jogszabályi felhatalmazás nélkül, a vásárlók együttműködésére alapozva. Emellett például a nyitáskor kihelyezett kosarak, bevásárlókocsik számát szabták meg az alapján, hányan férnek el a védőtávolságok betartásával az üzletben.

– Az a jó, ha egységesen szabályozzák a kérdést, mert az önkéntes eljárások egyenetlenséget okozhatnak a piacon. Habár a fokozott járványveszélyben már inkább versenyelőnyt jelenthet, ha a vevő tudja, hogy a kereskedőnél így is megóvják az egészségét, ha országosan valamennyi üzletben így járnak el, a dolgozókat sem érheti adott esetben atrocitás a kívül maradt vevőktől – mondta megkeresésünkre Bubenkó Csaba. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke felidézte, hogy már jelezték: az idősáv december második felében több feszültséget okozhat a generációk között, ezért üdvözlik, ha az Idősek Tanácsa fontolóra veszi annak módosítását.

Megemlítette azt is, hogy eltérőek lehetnek a helyi igények a 24-i vásárlási lehetőségekről, de ha a szentestére kilátásba helyezett boltbezárások – amire a jogszabály jelenleg is önkéntes lehetőséget ad – központilag lennének elrendelve, az elejét venné, hogy a munkavállalók a cégen belül várják az évenként társadalmi szempontból is vitára kerülő szentestei munkavégzés dilemmájának megoldását.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Magyar Nemzetnek jelezte: várják a kormány döntését a felmerült módosításokról. A szakértő megerősítette, hogy azért lesz fontos döntés, mert az a hónap közepe felé már látszik, hogy – a korlátozások ellenére – mind az ajándékokból, mind az ünnepi asztalra valókból egyre többet vásárolnak a családok, ez egyébként mutatja, hogy a vásárlóerő a járványhatások dacára is stabil maradt. – Számunkra az a legideálisabb, ha minden korosztály tekintetében biztonságosabban, egyenletesebben oszlik el a tömeg, mert így kisebb lesz a boltokban a zsúfoltság. Így megerősödhet az eddig is tapasztalt felelős együttműködés a vásárlók és a kereskedők között – fogalmazott Vámos György.

Novák Katalin: Javasoljuk az idősek vásárlási sávjának a felfüggesztését

Az Idősek Tanácsa azt javasolta, hogy hétvégékre, vagy akár az egész ünnepi időszakra függesszék fel az idősek vásárlási sávját. Tovább...

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.