Novák Katalin: Javasoljuk az idősek vásárlási sávjának a felfüggesztését

Az Idősek Tanácsa azt javasolta, hogy hétvégékre, vagy akár az egész ünnepi időszakra függesszék fel az idősek vásárlási sávját.

Forrás: facebook.com/csaladesifjusag2020. 12. 10. 14:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a Facebook-oldalán megosztott legutóbbi videójában arról számolt be, hogy az Idősek Tanácsának tagjaival egyeztetett, melynek eredményeképpen a karácsonyi időszakra

javasolni fogják az idősek vásárlási sávjának felfüggesztését.

Arra a kérdésére, hogy

milyen tapasztalataik vannak az idősek vásárlási sávjával kapcsolatban,

az Idősek Tanácsa nyilatkozó tagjai azt válaszolták: örültek a lehetőségnek, sokan ki tudták használni a vásárlásra, emellett azt is észrevették, hogy az ünnepek közeledtével egyre nagyobb a tumultus, egyre többen vannak szabadságon, és egyre nagyobb a feszültség a korosztályok között a védett idősáv miatt.

Az Idősek Tanácsa azt javasolta, hogy hétvégékre, vagy akár az egész ünnepi időszakra függesszék fel az idősek vásárlási sávját, amely javaslatot Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter továbbítani fog Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Hulák Zsuzsanna, az Idősek Tanácsa szakértője azt nyilatkozta, hogy körvonalazódni látták, hogy az idősávot köszönettel vették az idősek, használták is, amennyire lehetett, bár sok esetben el kellett térniük ettől a sávtól, és más időpontban kényszerültek ők is az üzletben vásárolni.

Azt a problémát érzékelték, hogy a fiatalok sok esetben nem tudnak vásárolni, különösen hétvégén, ami azért feszíti a családokat, mert este a fiatalok tovább dolgoznak, 19 órakor az üzletek bezárnak, ennél fogva ők már nem jutnak megfelelő áruhoz.

A vásárlási sáv felfüggesztését kérik a kereskedelmi szervezetek

A hazai kereskedelmi vállalkozások szakmai, érdekképviseleti szervezetei a 65 év felettieknek fenntartott vásárlási idősáv átmeneti szüneteltetését szorgalmazzák az adventi időszakra.

Érvelésük szerint ezzel enyhíthető lenne az ünnepek előtt jellemző zsúfoltság az üzletekben, ami a legnagyobb forgalmú hetekben segítheti a járvány terjedése elleni védekezést.

A kormány az ügyben kéri az intézkedést kezdeményező Idősügyi Tanács állásfoglalását – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A járvány lassítását és az idősek védelmét szolgáló lépésként 2020. november 24-től minden hétköznap 9 és 11, hétvégén pedig 8 és 10 óra között csak 65 év felettiek léphetnek be az élelmiszerüzletekbe, drogériák és gyógyszertárakba.

A karácsonyi időszak a bevásárlások legintenzívebb néhány hete, ilyenkor kiemelkedő az üzletek látogatottsága. A kereskedelmi szervezetek úgy vélik, az idősek vásárlási sávjának ideiglenes feloldásával elkerülhető, mérsékelhető a védekezést megnehezítő zsúfoltság a boltokban, áruházakban.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.