időjárás 3°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Sikeres bérmegállapodás a Mercedesnél

Magyar Nemzet
2020.12.12. 21:32
Sikeres bérmegállapodás a Mercedesnél

Intenzív tárgyalásokat követően a kecskeméti Mercedes-Benz gyár a Vasas Szakszervezeti Szövetséggel és a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetével (MTSZSZ) aláírta a következő két évre vonatkozó bérmegállapodást. Valamennyi érintett félnek elfogadható és jó kompromisszum született: a szóban forgó időszakra a bruttó alapbér lépcsőzetes, fix, kilencvenezer forintos mértékű emeléséről állapodtak meg 2021. április 1-jétől kezdődően – közölte a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.

Dolgozó védőmaszkban a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. kecskeméti gyárában
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

„Ebben, az autóipar egésze számára sok kihívást tartogató évben ez a megállapodás pénzügyi tervezhetőséget és a kecskeméti gyár munkahelyeinek lehető legnagyobb biztonságát jelenti az elkövetkezendő két évre” – fogalmaz a közlemény, kiemelve, hogy a jelenleg érvényben lévő munkaidőkeret ennek az évnek a végével lezárul. Ezzel a mínusz órákat törlik, a plusz órákat pedig, a törvényi előírásoknak megfelelően, kifizetik.

A jelenlegi, kihívásokkal teli időszakban azonban valószínűleg az a legfontosabb hír a munkavállalóknak, hogy mindezek mellett

a kecskeméti Mercedes-Benz gyár 2022 végéig a foglalkoztatási szint megtartását is biztosítja.

 

Vagyis a vállalat garantálja a jelenlegi foglalkoztatotti létszámot – hangsúlyozták. Mint ismert, a kecskeméti gyár jelenleg több mint négyezer-négyszáz munkatársat foglalkoztat.

A cég korábbi tájékoztatása szerint a karácsonyi szabadságolási időszakot kihasználva a szokásos téli munkálatokkal a gyár a következő termelési évre készül fel. Az átfogóbb átépítési munkák miatt a téli termelési szünetet a tervek szerint december 18. és 2021. január 17. között tartják. A gyárban 2019-ben mintegy százkilencvenezer Mercedes-Benz kompakt autót állítottak elő. A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. 2019-ben megközelítőleg 3,7 milliárd eurós forgalmat ért el, amely az előző évhez képest 2,7 százalékos növekedést jelent.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.