időjárás 19°C Evelin, Fülöp 2022. május 26.
logo

Az élelmiszer-rendszerek globális átalakítását sürgeti az ENSZ

Nagy Kristóf
2021.01.31. 06:55
Az élelmiszer-rendszerek globális átalakítását sürgeti az ENSZ

A globális élelmiszerrendszerek mielőbbi, gyökeres átalakítását sürgette Qu Dongyu, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének (FAO) főigazgatója a davosi Világgazdasági Fórumon.

A pandémia gyorsan rávilágított az élelmiszer-önellátás fontosságát alábecsülő országok óriási kiszolgáltatottságára
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A főigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a Covid–19-világjárvány rávilágított a globális ellátási láncok sérülékenységére.

A FAO jelentése szerint

a járvány terjedésének megfékezésére elrendelt korlátozások rávilágítottak arra, hogy azok az államok, amelyek az élelmiszerek behozatalára rendezkedtek be, illetve az élőmunkát külföldi vendégmunkásokra alapozták, rendkívüli módon kiszolgáltatottá váltak.

Tavaly több fejlett országban súlyos problémát jelentett, hogy nem volt, aki ültessen vagy leszedje a termést. Emellett a határellenőrzések szigorítása és a hosszúra nyúló várakozási idő miatt sok élelmiszer a szállítás közben megromlott.

Az ENSZ szervezete szerint az élelmiszer-előállítás vidéki szereplőit és a kisebb vállalkozásokat kell megerősíteni, a rendszerek globális átalakítására azonban konkrét terv egyelőre nem készült.