Brit húsexportőrök állítják: a szigetország Európai Unióból való kiválása után bevezetett vámszabályok nem felelnek meg a céljuknak, mivel termékeik gyakran órákat, sőt akár napokat is vesztegelnek a határon.
A brit húsipari feldolgozók szövetsége (British Meat Processor Association) szerint még a legnagyobb gyakorlattal rendelkező exportőrök is küszködnek a jóval tetemesebb papírmunkát igénylő új rendszerrel – írja a BBC. A szövetség tájékoztatása szerint az unióba irányuló húsexport most mindössze a negyede annak, ami az évnek ebben a szakában általában jellemző. Egyre több uniós megrendelő dönt úgy, hogy elkezdenek más beszerzési forrás után nézni – egy nagy francia cég például Spanyolország és Írország területéről keres alternatívát.
– Az új rendszer alapvetően nem arra lett tervezve, hogy egy 24 órás, nagyon időérzékeny ellátási láncot kiszolgáljon, sokkal inkább arra, hogy fagyasztott árut mozgassanak a világ minden pontjára, a fagyasztott termékek esetében ugyanis némi késlekedés nem életbevágó kérdés – véli Nick Allen, a húsfeldolgozók szövetségének elnöke. Hiába szereznek idővel nagyobb gyakorlatot az importőrök a papírok kitöltésében, az új rendszer lényegében a “sötét középkorba való visszatérés”, és jó időbe telik majd, mire egy korszerű digitális rendszer lép a mostani helyébe.
Anglia Shropshire megyéjében tevékenykedik az a bárányhús-exportőr, aki azt nyilatkozta a BBC-nek: nem engedheti meg magának, hogy ne végezze el a tengernyi papírmunkát. Vállalkozása, az Euro Quality Lamb a húsok hetven százalékát az unióba exportálja, többek között Franciaországba, Németországba, Belgiumba és Portugáliába. Ami korábban egy olajozottan működő rendszer volt, az most tele lett homokszemekkel – fogalmazott.
Elmondása szerint eddig elég volt egy negyedóra a szükséges papírmunkák elvégzéséhez, most ez az időtartam három-négy órára nőtt minden egyes rakomány esetében. A francia oldalon pedig akár hat órát is állhatnak a kamionok, míg elvégzik a szükséges ellenőrzéseket.
– Mindez több időt és nagyobb költségeket jelent. Ráadásul a hús így jó egy nappal később kerül a párizsi piacokra – teszi hozzá a cég tulajdonosa.
Az uniós felvásárlók közül pedig páran már kezdik elveszíteni a türelmüket, és új beszerzési forrásokat latolgatnak. Ha spanyol vagy ír forrásból szerzik majd be az eddig az Egyesült Királyságból érkező friss húsárut, az katasztrofális hatással lehet a brit húsiparra – figyelmeztet a BBC cikke.