időjárás 22°C Jácint 2022. augusztus 17.
logo

A kisboltok akár 60-70 milliós támogatásban is részesülhetnek

Forrás: MTI
2021.02.13. 16:05
A kisboltok akár 60-70 milliós támogatásban is részesülhetnek

Megjelent a Magyar Közlönyben a falusi kisboltok támogatásának részletszabályait tartalmazó rendelet. A kormány célja a kistelepülések népességmegtartó erejének növelése, a falvakban élők életszínvonalának emelése és a helyi gazdaság élénkítése, ezért döntött a gazdaság-újraindítási akcióterven belül a Magyar falu program bővítéseként az új támogatásról – közölte a Miniszterelnökség.

A Magyar falu program új pilléreként a kétezer lélekszám alatti településeken működő, újonnan nyíló vagy újranyitó kisboltok akár 60-70 millió forint támogatásban is részesülhetnek, a programra a kormány 45 milliárd forintot biztosít.

Az új kiskereskedelmi egységek növelik a helyben elérhető szolgáltatások színvonalát, így hozzájárulnak a kistelepülések népességfogyásának megállításához, ami a Magyar falu program fő célkitűzése.

A közlemény megjegyzi: megszűnés helyett megújuló és újranyitó falusi kisboltok új munkahelyeket hoznak létre és meglévőket védenek meg, illetve a beruházásokkal támogatják a kistelepülések gazdaságának újraindítását. A támogatásnak köszönhetően létrejött üzletek valódi közösségi térként fognak működni, az alapvető élelmiszerek mellett vény nélkül kapható gyógyszerek forgalmazásával is foglalkozhatnak, illetve postai szolgáltatások is elérhetők lehetnek. A támogatás infrastruktúra-fejlesztésre, eszközbeszerzésre, ingatlanvásárlásra, illetve foglalkoztatáshoz igazodó támogatásra is felhasználható.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.