Húzóágazat volt a koronavírus-járvány idején is

Koji László, az ágazati szakszövetség elnöke szerint az építőipar az idén már a növekedésről fog szólni.

2021. 02. 15. 17:06
null
Nem álltak le az építkezések a veszélyhelyzetben sem Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legfontosabb, hogy egész évben tudtunk dolgozni, kevés számban álltak le építkezések és a nagyon magas bázist jelentő 2019 után is meghaladta a termelési érték a négyezermilliárd forintot. Ezzel a teljesítménnyel az építőipar a koronavírus-járvány sújtotta múlt évben is húzóágazat maradt

– jelentette ki lapunk megkeresésére Koji László. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnökét annak apropóján kérdeztük, hogy a statisztikai hivatal reggel kiadott gyorsjelentése szerint az ágazat tavalyi termelése 9,1 százalékkal maradt el a 2019. évitől. Az év végi talpra állást ugyanakkor jól mutatja, hogy az adatok szerint decemberben mindössze 0,3 százalékos volt az elmaradás 2019 decemberéhez viszonyítva.

Koji László jelentős keresletnövekedésre számít
Fotó: Kurucz Árpád

Koji László megjegyezte, az egész évi csökkenést ágazati szinten viszonylag jól tudták kezelni, igaz, a mélyépítési alágazat jelentősebb visszaesést szenvedett el. Ugyanakkor a szakszövetség elnöke kedvezőnek nevezte, hogy az ágazat folyamatosan mintegy 340 ezer főt tudott foglalkoztatni,

a rendelésállomány pedig elérte az egy évvel korábbi, vagyis a 2019 végi, 2020 eleji szintet.

– Mindezek alapján kijelenthető, hogy 2021 a növekedésről fog szólni. Az út-, vasút-, infrastruktúra-építés területén megkezdődnek az új uniós ciklus beruházásai, a magasépítésben pedig szintén a beruházások és az otthonteremtési program támogatásai bővítik majd a keresletet – jelezte Koji László.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.