Varga: Az idei második negyedév lehet a fordulópont

Magyarország a következő időszakban a beruházások adta jelentős előnyre építkezik, az e téren megőrzött eredmények alapozhatják meg az előttünk álló hónapok, évek növekedését. Az idei második negyedév lehet a fordulópont, amikor már két számjegyű gazdasági növekedésre van kilátás. A fellendülés ideje és mértéke azonban jelentős mértékben függ a járvány alakulásától – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján.

Horváth Éva
2021. 02. 04. 12:14
MKIK Gazdasági Évnyitó 2021
Varga Mihály kijelentette: a kormány abból indul ki, hogy nem lehet költségvetési akadálya az emberi életek megvédésének Fotó: OLAH GERGELY MATE Forrás: MKIK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétarcú időszakként értékelte a 2020-as évet a pénzügyminiszter a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) idei gazdasági évnyitóján, aki a tavaly kirobbant világméretű koronavírus-járvány nyomában járó válságot az 1929–’33-as nemzetközi krízishez hasonlítva úgy fogalmazott:

a viharnak, amely akkor három év alatt söpört végig a Földön, most elég volt három hét.

Mint Varga Mihály kifejtette: 2020 kedvező kilátásokkal indult, s az egész évre szóló, mintegy négyszázalékos gazdasági növekedés elérhetőnek tűnt, megtámogatva a kormány 2019 nyarán megfogalmazott 13+1 pontjával. – A tavaly március közepén pánikszerű gyorsasággal megváltozott helyzet azonban durva fékezésre kényszerítette a magyar gazdaságot – fogalmazott a pénzügyi tárca vezetője. Az első negyedévben még sikerült 2,2 százalékos bővülést elérni, ám a második félév a satufék-intézkedések miatt már 13,6 százalékos visszaesést hozott. A harmadik negyedévben mindezek után ismét javulni kezdtek az eredmények, amelynek nyomán

a múlt év egészére nézve a Pénzügyminisztériumban – szemben a korábbi 6,4–6,5 százalékkal – most 5–6 százalékos visszaeséssel számolnak Magyarországon.

– Az egész világgazdaságot megrengető 2020-as év során nagy fegyverténynek számít, hogy a járvány idején a magyar gazdaságvédelem elsősorban a beruházási ráta magas szinten tartására koncentrált, kiemelten arra, hogy jelentős maradjon a nemzetgazdasági és az állami beruházások aránya is. Ez adta az elmúlt években a gazdasági növekedés jelentős lendületét. Jól látható, hogy 2020 első három negyedévében a nemzetgazdasági beruházásokban európai összevetésben a második helyen, míg az állami beruházások arányát tekintve az első helyen volt a magyar gazdaság – mondta a pénzügyminiszter. Hasonlóan jól alakultak a munkaerőpiaci adatok is, így mindkét kulcsterületen válságállónak bizonyult a magyar gazdaság.

Varga Mihály kijelentette: a kormány abból indul ki, hogy nem lehet költségvetési akadálya az emberi életek megvédésének
Fotó: MKIK

A költségvetési hiány és az államadósság növekedéséről szólva Varga Mihály kifejtette: a kormány abból indul ki, hogy nem lehet költségvetési akadálya az emberi életek megvédésének. Varga Mihály szerint akkor követettek volna el nagy hibát, ha a veszélyhelyzetben nem lazítanak a költségvetésen.

A magyar államadósság szintje jelenleg az európai tagállamok átlaga alatt van, míg a költségvetési hiány megfelel az uniós szintnek.

– Az államadósság szerkezete pedig az elmúlt időszakban folyamatosan javult: azt mindinkább hazai forrásból finanszírozzuk, húsz százalék alá szorítva a devizaadósság állományát – fűzte hozzá.

Varga Mihály kijelentette, hogy hazánk a következő időszakban a beruházások adta jelentős előnyre építkezik, az e kulcsterületen megőrzött kedvező eredmények alapozhatják meg az előttünk álló hónapok, évek növekedését. A pénzügyi tárca első embere szerint az idei második negyedév lesz a fordulópont, amikor már két számjegyű gazdasági növekedésre van kilátás. Mindez persze jelentős mértékben függ a járvány alakulásától.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.