Világpiaci hatások miatt elkerülhetetlen a hús árának az emelkedése

Fokozatosan emelkedhet a hús ára a következő időszakban, a fogyasztóknak magasabb árakhoz kell hozzászokniuk. A húsfélék egész Európára jellemző drágulása mögött a korábbi években tapasztalt példátlan gabonaár-emelkedés áll, ami jelentősen megnöveli a gazdák takarmányozási költségeit. A magyar vásárlóknak ugyanakkor nem kell hirtelen árrobbanásra készülniük.

Nagy Kristóf
2021. 02. 27. 7:44
null
A korábbi időszak csökkenése után a világpiaci folyamatok miatt emelkedésnek indul a hús ára Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkerülhetetlenné vált a hús árának emelése, de a fogyasztók csak fokozatosan tapasztalják majd a drágulást. A folyamatnak piaci oka van, és várhatóan az összes árut érinti, így nemcsak a sertés- és a csirkehús, hanem egyebek mellett a tojás is drágább lehet.

A húsok áremelkedése nemcsak Magyarországot érinti, világszerte drágulással kell számolniuk a háztartásoknak.

Az elmúlt időszakban ugyanakkor csökkent az állati eredetű termékek ára, robbanásszerű árváltozástól pedig nem kell tartani.

Az áremelkedést és a várhatóan hosszú távon fennmaradó magasabb árszintet elsősorban a takarmányozás költségeinek brutális emelkedése okozza.

A takarmány-alapanyagok, vagyis a gabonafélék termelői ára globálisan negyven-ötven százalékkal nőtt az elmúlt hónapokban.

Ezt a drágulást az állattartók már nem tudják hosszabb távon elviselni egyik termékpályán sem.

A korábbi időszak csökkenése után a világpiaci folyamatok miatt emelkedésnek indul a hús ára
Fotó: Havran Zoltán

Az Országos Kereskedelmi Szövetségnél megkeresésünkre ugyanakkor óvatosságra intettek. Kiemelték: a fogyasztókra, kiemelten a magyar fogyasztókra az árérzékenység a jellemző, ráadásul a jelenlegi járványhelyzet ezt erősíti is. Így ha egy termék vagy termékcsoport, például a húsfélék ára ugrásszerűen emelkedik, az a fogyasztás átmeneti visszaesésével jár.

A kereslet visszaesése senkinek sem érdeke, ezért látványos, gyors és komoly áremelkedéstől várhatóan nem kell tartanunk.

A szövetségnél emlékeztettek arra, hogy a húspiaci kereslet jelentősen szűkült a vendéglátást érintő korlátozások miatt, a kínálat egy része megjelent a kiskereskedelmi forgalomban.

A további keresletcsökkenés, még ha az átmeneti is, nem érdekük az állati eredetű termékpályák szereplőinek, de nem érdekük az üzleteknek sem, így komoly, azonnali drágulás várhatóan nem lesz, a hús árváltozása fokozatosan jelenhet meg.

Noha legnagyobb részben az egekbe szökő takarmányozási költségek miatt kell az emelkedő húsárakkal szembenéznie a vásárlóknak, a drágulásnak más világpiaci okai is vannak.

Tavaly rendkívül nehéz évük volt az állattartóknak: a globális ellátási láncok összeomlása, a szállítási korlátozások és a turizmus, vendéglátás immár tartós kényszerszünete jelentős piaci változásokkal járt.

Komoly korlátozásokat kellett életbe léptetnie a világ számos országának az állatbetegségek, elsősorban az afrikai sertéspestis és a madárinfluenza miatt is. Sok országban a hirtelen fellépő munkaerőhiány, majd a koronavírus-járvány visszaszorítására hozott korlátozó intézkedések a húsüzemeket, vágóhidakat is érintik.

Egyelőre még nincs komoly hatása, de várhatóan a fogyasztói szokások átalakulása további keresletcsökkenéssel jár, mivel a következő években nőhet azoknak az aránya, akik az alternatív fehérjeforrások felé fordulnak a hagyományos állati termékek helyett.

A takarmányozási költségeket leginkább meghatározó globális gabonaárakat elsősorban nem a nagy gabonatermesztő országok vagy a világon betakarított termésmennyiség határozza meg, hanem a tőzsdei árumozgások. Ez azt jelenti, hogy a gabona világpiaci áremelkedése mögött okkal feltételezhető tőzsdei spekuláció is.

A folyamatra hatással van a pandémia, mivel a tavaly tavaszi korlátozások kedvezőtlen szállítási-ellátási tapasztalatai sok meghatározó állami és piaci szereplőt raktározásra ösztönöztek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.