Húsvét előtt biztonságosabb üzemmódra váltanak a boltok

A liftek és a próbafülkék használatától is óva int a kereskedelmi szövetség főtitkára a hétfőtől várható bolti változások kapcsán. Vámos György a kormányfő péntek reggeli bejelentésére reagálva elmondta: biztonságosabb, és mindenkinek könnyebb lesz a bevásárlás.

2021. 03. 26. 10:31
null
A napi fogyasztási cikkeket áruló üzletek forgalma ősztől fokozatosan növekedett Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az üzletek működésének járvány miatti korlátozása tavaly november eleje óta tart, a kereskedőknek nyilván nem közömbös, hogy hétfőtől milyen változásokra lehet készülni az üzletekben. A húsvét előtt megélénkülő élelmiszer-vásárlások zavartalanságáért

a miniszterelnök által bejelentett módosítások kedvező irányba mutatnak, hiszen a nyitva tartás meghosszabbítása nyugodtabb körülményeket biztosít azzal, hogy csökkenti a boltokban várható zsúfoltságot

– közölte a Magyar Nemzettel a kormányfő péntek reggeli rádióinterjújára reagálva Vámos György.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára Orbán Viktor azon bejelentését kommentálta, amely szerint várhatóan több lényegi ponton is változtatnak a boltok nyitva tartásán a húsvéti ünnepek előtt.

Újabb változásokra készülhetnek a boltosok a napi működésben Fotó: Veol.hu/Györkös József

Így például, mivel az üzletek előtt sorok alakulhatnak ki, megfontolják, hogy megszüntetik a 19 órai zárást, illetve a jelenleg este 8 órától hajnali 5 óráig tartó kijárási korlátozás idejét is szűkítenék.

– Hosszabb ideig, este nyolc helyett tíz óráig kitolják a kijárási korlátozás kezdetét, a boltok pedig nem hétkor, hanem csak este kilenckor zárnának. Minderről holnap születik döntés – fogalmazott Orbán Viktor.

A hét végi interjúban arról is szó esett, hogy a boltok rövidesen átállhatnak a négyzetméter-alapú szabályozásra, ami szerint tíz négyzetméterenként egy ember tartózkodhatna az üzlethelyiségben. – Erről és a többi részletszabályról ugyanakkor még pénteken is tárgyal az operatív törzs, a részleteket tartalmazó rendelet a Magyar Közlönyben jelenik meg – jelezte a kormányfő.

Változtatnak a szabályokon, hogy továbbra se alakuljon ki tumultus az üzletekben Fotó: Mirkó István

A kereskedelmi szövetség főtitkára az eddig ismertetett elképzelések kapcsán úgy fogalmazott:

a 19 óra utáni, hosszabbított nyitva tartás segíti majd a járvány elleni védekezést, mivel a korlátozás óta jellemzővé vált, hogy 18–19 óra között fordulnak meg a legtöbben a napi fogyasztási cikkek kereskedőinél,

vagyis a tömeg miatt ekkor fokozottabb volt a fertőzésveszély a vásárlási helyzetekben.

– Sok helyütt már 20-30 perccel este 7 óra előtt leállították a vásárlók belépését, hogy a jogszabályban előírt zárórát pontosan tartani tudják a kereskedők. Emiatt összezsúfolódtak a vevők a zárás előtti utolsó órában, a pénztáraknál sorok alakultak ki, ami járványügyi szempontból veszélyesebb. Ez fog megszűnni a változtatással – mondta Vámos György, megjegyezve, hogy a változtatások ismeretében könnyebb lesz megtervezni a családi bevásárlásokat.

A főtitkár a négyzetméter-alapú szabályozással kapcsolatban úgy nyilatkozott: a kereskedelem mielőbbi újranyitása érdekében pénteken bejelentett, tíz négyzetméterenként egy vásárlót meghatározó előírás hatása kedvező lehet, hiszen lélegzetvételhez juttatja majd a vállalkozásokat.

– Egy ilyen szabályozás figyelemmel van a járványveszélyre, ugyanakkor engedi az üzletek szabadabb és biztonságos működését

– fogalmazott az OKSZ képviselője.

Kiemelte: ezzel együtt továbbra is nagyon fontos a személyes felelősség a bolti tartózkodás során, vagy például a parkolóban, az üzlet környékén is. – Továbbra is ügyeljünk a maszkviselési és a másfél méteres távolságtartási kötelezettség betartására. Emellett fontos szempont, hogy

családonként lehetőleg csak egy fő menjen bevásárolni minden alkalommal, és előre összeállított lista alapján rövid idő alatt járja végig az üzleteket

– emelte ki a szakértő.

A liftek is veszélyesek lehetnek a fokozott járványhelyzetben Fotó: Bach Máté

– Kerüljük a liftek használatát, és minél kevesebb ideig tartózkodjunk a próbafülkékben a mostani, járványos időkben

– hívta fel a figyelmet zárásképpen a kereskedők képviselője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.