időjárás 21°C Jeromos 2023. szeptember 30.
logo

Megnőtt a kereslet az építőanyagokra

Kiss Gergely
2021.03.12. 06:30
Megnőtt a kereslet az építőanyagokra

Megugrott a kereslet az építkezésekhez és a felújításokhoz szükséges alapanyagokra. A Magyar Építőanyag és Építési Termékszövetség elnöke lapunknak elmondta: az otthonteremtési programban visszaköszönnek a javaslataik, amelyek a gazdaság fellendítése mellett a piacot is fehérítik.

– Évek óta nem volt ilyen sok ajánlatkérés az építőanyagokra és az építési termékekre. A felfutás hátterében az otthonteremtési program áll – mondta a Magyar Nemzetnek Szarka László, a Magyar Építőanyag és Építési Termékszövetség elnöke. Jelezte: a kereslet a többi között nőtt a szerkezetépítő és a hőszigetelő anyagokra, térkövekre, betonelemekre, valamint olyan épületgépészeti termékekre, amelyekkel korszerűsíteni lehet a fűtésrendszereket.

Magyarország otthonteremtési programja több területen nyújt segítséget. A cél az, hogy mindenki saját tulajdonú otthonban élhessen, a fiatalok ott várhassák, nevelhessék a gyermekei­ket.

Ezt szolgálja az új építésű ingatlanok értékesítési áfájának öt százalékra csökkentése, illetve a teljes áfamentesség azoknak, akik új építésű ingatlant vásárolnak a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénybevételével. További segítség, hogy a csokkal vásárolt új és használt lakás esetén illetékmentesség jár, valamint elérhető a felújítási program és a tetőtér-beépítés támogatása is.

A felújítás költségeit ötven százalékban (hárommillió forintig) megtéríti az állam. Ez a pénz vissza nem térítendő támogatás, amely mellé akár hatmillió forintnyi kedvezményes felújítási kölcsön vehető igénybe.

– Több olyan intézkedés született, amelyet korábban szorgalmaztunk. Ilyen például a kedvezményes újlakás-áfa, valamint a felújításokhoz járó, vissza nem térítendő támogatás – mondta Szarka László. Kiemelte: ezek azontúl, hogy lendületet adhatnak az ágazatnak, fehérítik is a gazdaságot. A lakásfelújításoknál és -korszerűsítéseknél nagyon sokan nem kötnek szerződést a kivitelezővel. Így a közterheket nem fizetik be a költségvetésbe az érintettek, míg a megrendelő írásos dokumentum híján például nehezebben tud reklamálni – egy esetleg alacsonyabb összköltség mellett gyakorlatilag lemond a garanciáról.

A támogatásokhoz azonban muszáj szerződést kötni, így jó irányba változhat ez a gyakorlat: a lakásfelújítások piacán a támogatásért elvárt számlás teljesítés mind az anyagra, mind pedig a munkadíjra vonatkozik.

A felújítási részpiacon elsősorban mikro- és kisvállalkozások dolgoznak, ezek adják az ágazatban tevékenykedők mintegy 95 százalékát. A közepes és nagyobb kivitelező vállalkozások száma 170–200 társaságot jelent – tette hozzá Szarka László.

A felújítások és az építkezések is jelentős mennyiségű termék értékesítését teszik lehetővé
Fotó: Havran Zoltán

A szövetség elnöke beszélt az építőanyagok árának alakulásáról is. Januárban az inflációt követve öt-hét százalékos drágulás volt. A fuvardíjak mellett több termék alapanyag-összetevőinek ára is emelkedett. Van olyan hőszigetelő-gyártáshoz használt petrol­kémiai nyersanyagtermék, amely nyolc hónap alatt 75 százalékkal lett drágább a világpiacon. Ezek a hatások Magyarországra is begyűrűznek.

Szarka László kiemelte: a felújítások mellett az újlakás-építések még nem indultak el nagy számban, de előkészítésük megkezdődött. Kedvező esetben a második fél évtől várható ezen a területen intenzívebb felfutás. A koronavírus-járvány és a várt újranyitás időzítése, sebessége ezen a téren is bizonytalanná teszi ugyan a helyzetet, de a második félévtől már látható lesz, hogyan alakulnak a számok.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.