Segítség az építkezni szándékozó családoknak

Megújult honlapon váltak hozzáférhetővé a Nemzeti mintaterv-katalógus első, ténylegesen felhasználható tervei. A katalógusban idővel mintegy százféle, új lakóépület építésére vagy meglévő kockaház átalakítására szolgáló tervet szeretnének elérhetővé tenni. Az otthonteremtési program részeként a tervdokumentációk ingyenesek, jóllehet azoknak az adott telekre illesztéséhez szükséges építész tervezőt megbízni.

2021. 03. 31. 6:18
A hagyományokat korszerű megoldásokkal ötvözik az építészek Forrás: NMTK
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korszerű, saját igényekre szabott és megfizethető családi ház – ennek megvalósításához nyújt segítséget a Nemzeti mintaterv-katalógus. A Mintatervkatalógus.hu címen elérhető tervtárról a minap Novák Katalin családügyi miniszter beszélt, ezzel is hangsúlyozva, hogy az ingyenes katalógus minden idők legnagyobb otthonteremtési programjának egyik fontos támogatási formáját is jelenti. Nem véletlenül, hiszen

egy családi ház komplett megtervezése, építész(iroda) által elkészített tervdokumentációja akár több millió forintos kiadást jelenthet.

Megerősítések

Túléltük, együtt vagyunk, áll a házunk – röviden így szoktam válaszolni az építkezésünket firtató baráti érdeklődésekre. Néha úgy érzem, nem is kell ezt túlragozni, a lényeg pedig tényleg leírható ebben a három kijelentésben. Mert ha közelebbről megnézzük, más tényleg nem számít – e szempontok viszont mindennél többet jelentenek. Jegyzet itt.

Természetesen a katalógusban elérhető tervek felhasználása is jár némi költséggel: mivel minden építési teleknek megvannak az egyedi adottságai és minden településnek a saját arculata, a mintaterv adott helyszínhez igazításához szükséges építész tervező megbízása, sőt adott esetben további szakági tervezők – tartószerkezet-tervező, épületgépész és épületvillamossági tervező – közreműködése. Egy meglévő, az egyszerű bejelentés megtételére alkalmas terv adaptálása azonban lényegesen kevesebbe kerül, mint egy teljes tervdokumentáció elkészítése.

A tárban jelenleg mintegy negyven felhasználható terv érhető el, de

a cél az, hogy idővel legalább száz terv közül válogathassanak az építkezni szándékozók.

A családokat alapvetően két élethelyzetben segítik a mintatervek: új családi lakóház építésénél vagy a Kádár-kockáknak is nevezett kockaházak teljes átépítésében.

A hagyományokat korszerű megoldásokkal ötvözik az építészek
Fotó: NMTK

A Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkársága és a tárca háttérintézménye, a Lechner Tudásközpont még 2019-ben írt ki pályázatot építészeknek családi házak tervezésére. A szakmai zsűri akkor 93 pályaművet választott ki, amelyek vázlattervek formájában már eddig is böngészhetők voltak. Ezeknek nagyjából a feléhez készültek el mostanra nemcsak az építészeti tervek, hanem az építészeti, a tartószerkezeti, az épületgépészeti és az épületvillamossági műleírások is. Mindemellett mennyiségi kimutatás és költségbecslés is elérhető hozzájuk. Fontos, hogy a katalógusban feltüntetett összegek becsült bekerülési költségek, melyek új ház építése esetén a telekár nélküli építési költséget, kockaház átalakítása esetén viszont a teljes átalakítás költségét tartalmazzák.

A folyamatosan bővülő Mintatervkatalógus.hu oldalon többek között az alapterület, a szobák száma, a családtagok száma, a család életmódja, a telek lejtése vagy a tetőforma szerint lehet keresni. A tervrajzok mellett látványtervek is segítenek, hogy az építkezni szándékozók jobban el tudják képzelni a leendő házat.

A konkrét tervrajzok feltöltése mellett fontos mérföldkő, hogy az oldalon

szemléletformáló tudásanyag is elérhetővé vált.

Itt lényegében a tervezés első lépéseitől, a telekvásárlás szempontjain, a költségbecslésen, az építkezés fázisain, jogszabályai előírásain át a beköltözésig, majd a karbantartásig minden megtalálható, amire az építtetőknek szükségük lehet. Az oldal pedig a Lechner Tudásközpont különböző, a tervezést és a kivitelezést segítő adatbázisaiban (például az E-közműben) is eligazít.

Lépésről lépésre

A katalógusban szereplő tervek a Mintatervkatalógus.hu oldalon érhetők el. Itt a tervkereső különböző paraméterei segítségével lehet szűkíteni a kínálatban szereplő tervek között. A legmegfelelőbb terv kiválasztását követően az építtetőnek felhasználási szerződést kell kitöltenie, amelyet el kell juttatnia a Lechner Tudásközpontnak. Ezután lehet letölteni a kiválasztott terv részletes tervdokumentációját, majd ennek birtokában lehet építész szakembert felkeresni, hogy az a helyi adottságoknak megfelelően adaptálja a tervet a család telkére. (P. B.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.