időjárás 7°C Gábor , Karina 2023. március 24.
logo

Mielőbbi oltást szeretnének a kiskereskedelmi dolgozók

Thurzó Katalin
2021.04.01. 06:12
Mielőbbi oltást szeretnének a kiskereskedelmi dolgozók

Immár túlnyomó többségben vannak azok a bolti dolgozók, akik szorgalmazzák az oltások fölvételének mielőbbi lehetőségét a kereskedelemben – derül ki az aktuális szakszervezeti felmérésből.

– Dinamikusan nő az oltási hajlandóság a kiskereskedelemben: friss felmérésünk szerint

az ágazati dolgozók hetven százaléka ma már szeretné felvenni a koronavírus elleni vakcinát, szemben a korábbi óvatossággal

– közölte a Magyar Nemzettel a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének az elnöke.

Bubenkó Csaba ismertette: a munkavállalók érzékelik a raktárakban, illetve az üzletekben is, hogy országosan fokozott a járványhelyzet, ami a boltokban is megmutatkozik, ezért egyre többen látják úgy, hogy mielőbb gondoskodni kell a közös védekezésről az egyéni felelősség mentén is.

– Közzétettünk egy felmérést, miután egyre több boltból jelezték, hogy otthoni és munkahelyi környezetükben is sokan megbetegedtek. Azt kérdeztük a kereskedelmi alkalmazottaktól, akik nap mint nap a lakossági fogyasztás kiszolgálásában a frontvonalban szolgálnak, hogy hajlandók lennének-e a vakcina fölvételével védeni a maguk és a munkatársaik, illetve a családjuk, továbbá a vásárlók egészségét – mondta Bubenkó Csaba.

Nap mint nap közvetlen kapcsolatba kerülnek a vásárlók és az eladók Fotó: Havran Zoltán

Úgy folytatta: arra is kíváncsiak voltak, hogy szeretnék-e az áruházi, raktári dolgozók, hogy a tanárokhoz hasonlóan minél hamarabb, a vevőkkel való napi kapcsolat miatti veszélyeztetettségük okán akár már holnap hozzájussanak az oltáshoz.

– A válaszok alapján – akárcsak az oltási hajlandóságban – nagy arányban, mintegy hetven százalékban úgy vélekednek a kereskedelmi dolgozók, hogy élnének a gyors lehetőséggel.

A harmadik kérdésünk pedig az volt, hogy akár a munkahelyen megszervezett formában, vagyis a kereskedelmi létesítmények üzemorvosainak bevonásával tömegesen átesnének-e a vakcina beadatásán. Ez ugyancsak vállalható a többségnek – sorolta a szakszervezet elnöke, aki már hetekkel ezelőtt is kezdeményezte az élelmiszerüzletek kiszolgálóinak és a boltokat áruval ellátó logisztikai központok alkalmazottainak az előrébb vételét az oltási sorrendben,

de az oltás iránti igény mostanra erősödött fel.

– Szakszervezetünk a kezdetektől támogatja, hogy valósuljon meg a lakosság átoltottsága. Meggyőződésünk, hogy ahogy a bolti alkalmazottak és maguk a kereskedők is egy éve derekasan helytállnak a járvány miatt gyakran változó ellátási rendszerben, most is kulcsfontosságú a szerepük.

Nemcsak abban, hogy a járvány mostani hullámát mihamarabb leküzdje az ország, hanem hogy az újranyitás után is gördülékeny legyen a mindennapi élet, és egyre hamarabb vissza tudjunk állni a növekedési pályára.

Kérjük, hogy azok a kereskedelemben dolgozó kollégák, bármilyen területről, akik egyetértenek abban, hogy a vakcinák fölvételével hozzájárulnak a védekezés sikeréhez, az átoltottság eléréséhez, mielőbb regisztráljanak az oltásra – hangsúlyozta Bubenkó Csaba.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.