Nyomásgyakorlással gyorsítanák a bértárgyalásokat az állami cégeknél

A sztrájk előszobájának számító kollektív vitarendezést kezdeményezhetnek az állami cégeknél a szakszervezetek.

Nagy Kristóf
2021. 05. 17. 17:55
null
A munkavállalók is várják a bérrendezést, de sztrájkhangulat egyelőre nincs Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erőteljesebb nyomásgyakorlással, adott esetben akár figyelmeztető sztrájkkal adnának lökést a szakszervezetek az állami cégeknél néhány hete kezdődő, mára megrekedt bértárgyalások mielőbbi folytatásához.

A vasutasokat, a volánosokat, a közműszektorban dolgozókat és a postásokat is képviselő szakszervezetek a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának (KVKF) mielőbbi összehívását sürgetik érdemi munkaadói, fenntartói bérajánlattal.

Ellenkező esetben a szakszervezetek már a napokban kezdeményezhetik a sztrájk előszobájának számító kollektív munkaügyi vitarendezést. Ebben az esetben kötelezhetőek a felek az érdemi párbeszédre, s amennyiben hét napon belül nem születik egyezség, az elégséges szolgáltatások betartása mellett sztrájkot is szervezhetnek a munkavállalók.

Ugyanakkor úgy tudjuk: nincs jelentős dolgozói igény egy esetleges figyelmeztető munkabeszüntetésre.

Az érdekképviseletek felidézték: a járvány miatt a 2021-es bérrendezésről csak májusban kezdődtek meg az egyeztetések.

A szakszervezetek átlagosan hatszázalékos alapbéremelést tartanak elfogadhatónak,

ágazatonként és munkakörönként differenciáltan.

A képviseletek a járvány ellenére úgy látják, az infláció mellett reálértéken is emelkednie kell az érintett 150 ezer munkavállaló fizetésének. Ellenkező esetben az elmúlt évek eredményes bérfelzárkóztatási programjait követően ismét leszakadnak az állami cégeknél elérhető keresetek a versenyszféra fizetéseihez képest.

A munkavállalók nagyon várják a bérrendezést, de nincs sztrájkhangulat a nagyobb állami cégeknél
Fotó: Katona Vanda

A szakszervezetek jelezték: az elmúlt héten napirenden szerepelt a KVKF összehívása Mager Andrea nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter és a vállalatvezetők részvételével. A képviseletek a Magyar Nemzetnek azt mondták, konkrét javaslatokról kaptak ígéretet, de végül sem a kormányzat, sem a vállalatvezetők részéről nem érkezett visszajelzés.

Korábban beszámoltunk róla, hogy az elmúlt hetekben a formális és informális egyeztetéseken csak a szakszervezetek ismertették bérjavaslatukat. A vállalatok képviselői azt közölték, a járvány óriási visszaesést okozott a közszolgáltatások egy részénél, és komoly megpróbáltatást, kitettséget a munkavállalóknál.

A járvány okozta veszteségek ellenére a munkahelyek biztonságban vannak, leépítéstől sehol sem kell tartaniuk a dolgozóknak.

Az elvárt bérrendezésre az állami cégeknek önerőből nincs forrásuk. A 28 milliárd forintos bérköltség-növekedésre a központi költségvetésből kaphatnak a vállalatok kiegészítést, ha erről a kormány döntést hoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.