Hazánk a kontinens egyik legnagyobb szarvasgomba-exportőre

A szarvasgomba elterjedt Magyarországon, ugyanakkor a termésátlag időjárásfüggő, évről évre jelentősen változhat.

Magyar Nemzet
2021. 06. 27. 10:33
null
A nyári szarvasgomba mennyisége évente 4-6 tonnát tesz ki Fotó: Komka Péter Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország a kontinens legnagyobb szarvasgomba-exportőrei közé tartozik a folyamatos keresletnek köszönhetően – mondta az agrárminiszter szombaton Jászszentandráson, a magyar szarvasgomba-termesztés napjának megnyitóján. Nagy István ismertette: hazánkban a szarvasgomba elterjedt, ugyanakkor a termésátlag időjárásfüggő, évről évre jelentősen változhat. A nyári szarvasgomba – a gyűjtők által a szakmai szervezeteknek bejelentett – mennyisége évente átlagosan 4-6 tonna – tette hozzá.

A nyári szarvasgomba mennyisége évente 4-6 tonnát tesz ki
Fotó: Komka Péter/MTI

A szarvasgomba magában foglalja mindazt, amit a magas jövedelmet termelő, fenntartható gazdálkodás alatt értünk – mondta a miniszter, aki a szarvasgombát, régies nevén a triflát, a vidék aranyának nevezte. Szerinte Magyarország rendkívül kedvező életfeltételeket biztosít az utánozhatatlan ízvilágú triflák szaporodásához, termesztéséhez.

A szarvasgomba-termőtájak egyedülálló élelmiszer-termékei magas áron értékesíthetők itthon és külföldön egyaránt – mutatott rá.

Szólt arról is, hogy a legnagyobb mennyiségben gyűjtött nyári trifla előfordulása négy nagy tájegységen a legjellemzőbb: a Bükkben, a Jászságban, a Mecsekben és a Dunántúli-középhegységben. A szarvasgombák e területek erdeiben a leggyakoribbak, de szórványosan az egész országban fellelhetők – tájékoztatott.

A miniszter rendkívül fontosnak tartja a Magyar Szarvasgombász-szövetség munkáját. Kiemelkedő tevékenységükért 2018-ban „Közösségi díj a hagyományos termékekért” miniszteri elismerő oklevélben részesültek. Értékmentő munkájuknak köszönhetően 2016-ban a jászsági nyári szarvasgomba termékleírásukkal pályázati úton elnyerték a minisztériumtól a HÍR, azaz a Hagyományok-Ízek-Régiók védjegy használati jogát – tájékoztatott. A következő évben benyújtották a jászsági nyári szarvasgomba földrajzi árujelzőként történő uniós oltalma iránti kérelmüket. Ennek elbírálása jelenleg már uniós kifogásolási szakaszban van, és jó eséllyel ősszel bejegyezhetik az Európai Unióban oltalom alatt álló földrajzi jelzésként – számolt be Nagy István. Megjegyezte: az Agrárminisztérium Földrajzi árujelzők programjának eredményeként az elmúlt négy évben 15 termék földrajzi árujelzőjét jegyezték be az EU-ban.

A miniszter kitért arra, hogy Európában egyedül Magyarországon található meg jelentős mennyiségben az egyetlen édes ízű szarvasgomba, a fehér színű, márványos belsejű homoki szarvasgomba. A Magyar Szarvasgombász-szövetség tavaly a homoki édes szarvasgomba pályázatával újabb, Magyarországon termesztett, különleges szarvasgombatermékkel nyerte el a HÍR védjegyet – mondta.

A HÍR pályázati rendszerben eddig összesen 184 hagyományos és tájjellegű termék szerzett védjegyet – közölte a miniszter. Ez a pályázat az eredetvédelmi kérelmek benyújtásának előiskolája is egyben, ezért biztatják a szarvasgomba-termesztő szakmát a homoki édes szarvasgomba uniós eredetvédelmi kérelmének a benyújtására is – mondta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.