Már nincs akadály, megkezdődhet a 2021-es fesztiválévad

Márta István szerint két-három év mindenképpen kell ahhoz, hogy magához térjen a 2020 előtti fesztiválélet.

2021. 06. 05. 10:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A közepes és a kisebb fesztiválok szervezői és előadói nagyon bíznak abban, hogy ezen a nyáron közvetlenül találkozhatnak a közönséggel – mondta a Magyar Nemzetnek Márta István, a Magyar Fesztiválszövetség elnöke. A hazai turizmus egyik legbefolyásosabb szakembere szerint augusztus közepéig-végéig marad a programok jelentős része, ezzel együtt két-három év mindenképpen kell ahhoz, hogy magához térjen a 2020 előtti fesztiválélet.

Márta István szerint több mint egy éve válsághelyzetben vannak a szektor szereplői
Fotó: Mirkó István

Az elnök szerint a múlt év tavasza óta az előadóművészek és a háttérmunkát végző színpadtechnikai vállalkozások folyamatos válságot élnek át, de például a kézműveseknél is ­óriási készletek maradtak raktáron, hiszen az ő bevételeik jelentős részét a kisebb-nagyobb rendezvények jelentik, amelyeknek híján volt a vírusos időszak.

– Tehát fókuszba kell helyezni ennek a szektornak a megsegítését, talpra állítását is

– javasolta a több jelentős hazai művészeti fesztivál alapítója.

Kérdésünkre, hogy mostanra számszerűsíthetők-e a fesztivál szektor veszteségei, azt válaszolta: hivatalos felmérésük szerint

eddig 127 ezer fellépőt, 28 ezer árust – beleértve a kézműveseket is – és 21 ezer vendéglátót érintett a fesztiválok elmaradása.

Emellett a szakember szerint nem hagyhatók figyelmen kívül tágabb értelemben a nemzetgazdaságot érintő károk, a vendéglátókat, a szálláskiadókat, a vendéglőket ért veszteségek sem.

A legismertebb nagy rendezvények idén is elmaradnak Fotó: Magyar Nemzet

– Mindazonáltal reménykeltő a jelenlegi helyzet. Mint látjuk, a kormány az oltásoktól függően fokozatosan lazít a szigorításokon, így most már kijelenthető, hogy

kezdődhet a 2021-es fesztiválévad. De az előadók, a háttér­ágazat veszteségeivel és a közönségvesztéssel is számolnunk kell

– tette hozzá a fesztiválszövetség elnöke.

Emlékeztetett, hogy a már a múlt évben kihagyott Sziget után ezúttal többek között a Volt Fesztivál is elmarad, a balatoniak közül pedig a Be My Lake, a Balaton Sound és a Strandfesztivál hiánya miatt is sajnálkozhatunk.

Más forrásból úgy tudjuk, hogy a kisebb balatoni fesztiválokat, így a fonyódi Rock Balatont, a Retro Balatont és a boglári Jazz és bort megtartják. A déli part legnagyobb nyári rendezvénye, a boglári szüreti napok idején sorra kerülő könnyűzenei fesztiválok pedig nem lesznek ingyenesek.

– Nagy a várakozás és az optimizmus a szervezők, az előadók és a hazai közönség körében is. Hogy külföldről várhatunk-e fesztiválvendégeket, ma még kérdéses

– mondta végezetül Márta István.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.