Vizsgálják az építőanyagok drasztikus áremelkedését

A mostani drágulás mindenkinek fejtörést okoz, a Gazdasági Versenyhivatal korábban már eljárást indított a cementpiacon.

Pintér
2021. 06. 22. 14:20
null
Viszik, mint a cukrot: minden várakozást felülmúl az építőanyag iránti igény Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Külön vizsgálói csoportot hozott létre

a drasztikus építőipari alapanyagár-emelkedés okainak feltárására

a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Mint azt a hatóság lapunkkal közölte, a csoport kiemelten elemzi majd a kartellgyanús tevékenységekkel kapcsolatos panaszokat és piaci jelzéseket. – Az építőipari szektorban tapasztalható áremelkedés számos lehetséges okra visszavezethető. Az építőipari nyersanyagárakra növelő hatással vannak többek között az akadozó nemzetközi ellátási láncok, a kereskedelempolitikai intézkedések, a vámok, a külföldi kitettség, a kapacitáshiányok és a világjárvány okozta szállítási zavarok. Piacgazdasági körülmények között az árat, mindezen tényezők mellett, a kereslet és kínálat együtthatása formálja – írta a GVH.

Mindenkinek fejtörést okoz a mostani drasztikus áremelkedés az építőanyagoknál
Fotó: Havran Zoltán

Az elmúlt egy évben lefolytatott előzetes vizsgálatok alapján azt már feltárták, hogy egyes építőipari alapanyagok és termékek esetében nagy a külföldi kitettség, amelynek kialakulása még a privatizációig nyúlik vissza. – Magyarországon a kitettség mellett bizonyos alapanyagok tekintetében olyan oligopol piacok is kialakultak, ahol a termelők (eladók) kis számban vannak jelen, nagy piaci erővel rendelkeznek és könnyen megtehetik, hogy az áraikat a versenyzői piacra jellemző árszintnél magasabban állapítják meg – közölték.

A vizsgálói csoport elemzése szerint ideje lenne nemzeti stratégiát alkotni a fontos bányászati nyersanyagok kitermelésével és hasznosításával kapcsolatban is.

Lapunkban elsőként számoltunk be róla, hogy a GVH már tavaly októberben eljárást indított (ez jelenleg is zajlik) a cementpiac három legjelentősebb szereplőjével szemben gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt. – Az eljárás alá vont vállalkozások által érvényesített, cementtermékekre vonatkozó árszintek és szállítási feltételek az elmúlt évek során nagymértékű hasonlóságot mutattak – mondta akkor a Magyar Nemzetnek Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke.

Az építőipari árak mostani jelentős emelkedése más országokban és az Európai Bizottságban is komoly fejtörést okoz. A lengyel versenyhatóság áprilisban indította meg piacelemzését az építőipari árak emelkedése miatt, melyben vizsgálják a cement és a mész árának változását is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.