Egyelőre óvatosak a német vendégek

A magán- és üzleti repülőgépek forgalma már elérte a 2019 hasonló időszakának adatait a Hévíz–Balaton Airporton, ahol a németországi chartergépek fogadására még várni kell. A hévízi szállásadók felkészültek az augusztus–szeptemberi csúcsforgalomra.

2021. 07. 23. 18:27
null
Menetrend szerinti járat indult Sármellék és Moszkva között Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Köszöntenék már az első, Németországból érkező járatot Sármelléken, de a változó intenzitású koronavírus-járvány egyelőre otthon marasztalja a hévízi gyógyfürdőzésre vágyó, jórészt középkorú és idős nyugati vendégeket.

– Tömeges foglalásokat és megrendeléseket kellene eljuttatniuk a német utazási irodáknak a különböző légitársaságokhoz, mert egyébként nem érné meg nekik. Délelőtt Sármellékre érkezne egy chartergép Düsseldorfból negyven utassal, ami délután visszarepül. Két hét múlva újra jön egy gép a gyógyfürdőkúrás utasokért, és hazaviszi őket. Megfizethetetlenül sokba kerülne ez nekik és az utazási irodáknak, de húsz járattal már bármelyik légitársaságnak megérné beindítani a charterforgalmat – vázolta lapunknak a nehézkes indulás okát a sármelléki Hévíz–Balaton Airport Kft. ügyvezető igazgatója.

Korábban több európai nagyvárossal valósult meg a közvetlen légi összeköttetés, most még várni kell a felfutásra
Fotó: Éberling András

– Változtattunk a járvánnyal kapcsolatos előírásokon, készen állunk a fürdővendégek fogadására. A pandémia során hozott korlátozások,

szigorítások enyhítését a turizmus újjáéledése érdekében a magyar állam megtette. Most a hozzánk készülődők országán a sor.

Legkésőbb augusztus végén valósulhatnak meg a charterforgalmat érintő várakozások, a reptérnek így lehet jó az őszi forgalma – tette hozzá Benkő Attila, megjegyezve, hogy harminchat állandó munkavállalójuk mellé a charterszezonban szükség lehet új munkaerőre.

A charterszezonban plusz munkaerőre is szükség van Sármelléken
Fotó: MTI/Varga György

A hévízi magánszálláshely-szolgáltatók is várják a német vendégeket, jóllehet a magyarok nagyrészt már feltöltötték a szálláshelyeket, és biztatók az augusztusi, szeptemberi, októberi, belföldről érkezett előfoglalások.

– Hévízen

közel négyszáz magánszálláshely a Kisfaludy szálláshelyfejlesztési program pályázatán elnyert tízmillióknak köszönhetően tetőtől talpig megújult

– emlékeztetett a Hévízi Szobakiadók Közösségének elnöke. Kérdésünkre, hogy mennyit fizetnek a vendégek éjszakánként egy apartmanért vagy panziószobáért, Lajkó Ferenc azt válaszolta: idén sem szöknek az egekbe az árak, például egy kétágyas szobáért nyolc-kilencezer forintot kérnek.

Zöld Szálloda címet nyert el több tucat magyarországi hotel. Hívószó lett a fenntarthatóság Fotó: Éberling András

Fokozza a vonzerőt, hogy eközben negyvenkét hotel kapott Zöld Szálloda címet, amelyek megfelelnek a környezetvédelmi előírásoknak.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége az önálló szállodák kategóriában az első helyezettnek járó díjat a mátrafüredi Hotel Sástónak ítélte oda, míg a másodikat a visegrádi Royal Club Hotel, a harmadikat pedig a vecsési Airport Hotel Stáció nyerte. A szállodaláncokhoz tartozó zöldhotelek nyertese az egerszalóki Saliris Resort Spa és Konferencia Szálloda lett, az ezüst fokozatot a Kempinski Hotel Corvinus Budapest, a bronz fokozatot a Park Inn by Radisson Sárvár Resort & Spa kapta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.