időjárás 15°C Vendel 2021. October 20.
logo

Elindult a tisztítás: kavicsbányára csapott le a versenyhivatal

Magyar Nemzet
2021.07.21. 11:42
Elindult a tisztítás: kavicsbányára csapott le a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gazdasági erőfölénnyel való visszaélés gyanúja miatt indított versenyfelügyeleti eljárást a közép-magyarországi kavicskitermelés egyik fajsúlyos vállalkozása ellen. Az érintett vállalkozás a közép-magyarországi régióban feltételezhetően visszafoghatta kitermelési kapacitásait, hogy – növekvő kereslet mellett – magasabb eladási áron értékesítse a kavicsot – közölte a hivatal.

A nemzeti versenyhatóság 2021. július 20-án piaci jelzés nyomán, előzetes értesítés nélküli, bírói engedélyhez kötött helyszíni kutatást tartott a bányászatban aktív építőipari vállalkozás székhelyén. A feltételezhetően jogsértő magatartás a legjelentősebb hazai bányászati nyersanyagok egyikét, a kavicsot érinti, amely alapvető fontosságú a hazai építőiparban, illetve a lakossági építkezéseknél. A feltételezett jogsértés tehát széles fogyasztói kört érinthet.

Piacmanipuláció a gyanú (képünk illusztráció)
Fotó: Nagy Balázs

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a feltételezett jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam hat hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb hat hónappal meghosszabbítható.