Elindult a tisztítás: kavicsbányára csapott le a versenyhivatal

A vállalat szándékosan foghatta vissza a termelését, hogy magasabb áron értékesíthesse a széles fogyasztói kört érintő építőipari terméket.

Magyar Nemzet
2021. 07. 21. 11:42
null
A hazai bányákból kitermelt homok, kavics és sóder drágulását nem világpiaci folyamatok okozzák Fotó: Nagy Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gazdasági erőfölénnyel való visszaélés gyanúja miatt indított versenyfelügyeleti eljárást a közép-magyarországi kavicskitermelés egyik fajsúlyos vállalkozása ellen. Az érintett vállalkozás a közép-magyarországi régióban feltételezhetően visszafoghatta kitermelési kapacitásait, hogy – növekvő kereslet mellett – magasabb eladási áron értékesítse a kavicsot – közölte a hivatal.

A nemzeti versenyhatóság 2021. július 20-án piaci jelzés nyomán, előzetes értesítés nélküli, bírói engedélyhez kötött helyszíni kutatást tartott a bányászatban aktív építőipari vállalkozás székhelyén. A feltételezhetően jogsértő magatartás a legjelentősebb hazai bányászati nyersanyagok egyikét, a kavicsot érinti, amely alapvető fontosságú a hazai építőiparban, illetve a lakossági építkezéseknél. A feltételezett jogsértés tehát széles fogyasztói kört érinthet.

Piacmanipuláció a gyanú (képünk illusztráció)
Fotó: Nagy Balázs

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a feltételezett jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam hat hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb hat hónappal meghosszabbítható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.