Ismét két évvel ezelőtti szintjén termel a hazai ipar

Jelentősen, csaknem negyven százalékkal haladta meg az ipari termelés mértéke májusban az egy évvel ezelőtti szintet.

Magyar Nemzet
2021. 07. 07. 9:10
null
A járműgyártás jelentősen nőtt a tavaly májusi leállásokhoz viszonyítva Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedések miatti alacsony tavaly májusi bázist 39,1 százalékkal haladta meg az ipari termelés májusban – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal friss jelentéséből. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021 áprilisához képest 3,4 százalékkal nőtt. A termelés szintje hasonló volt, mint a járvány előtt, 2019 májusában.

A jelentős bővüléshez a feldolgozóipar valamennyi alága hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártás kiugróan nőtt, ami elsősorban az előző év májusi gyárleállások, illetve az egy műszakos munkarend okozta alacsony bázisérték eredménye. A számítógép, elektronikai, optikai termék és az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az ipari átlag alatti mértékben emelkedett.

A járműgyártás jelentősen nőtt a tavaly májusi leállásokhoz viszonyítva
Fotó: Kurucz Árpád

A termelés az év első öt hónapjában 18,1 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

– Az éves, munkanaphatástól tisztított, 40 százalékos növekedés a tavalyi leállások miatti bázishatás miatt kevéssé informatív, ugyanakkor kedvező, hogy az áprilisi megingás után májusban jelentősen, havi alapon 3,4 százalékkal nőtt az ipari termelés volumene. Az ipari termelés szintje így már magasabban állt, mint a válság előtt – közölte lapunkkal Molnár Dániel. A Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági elemzője szerint előretekintve gondot jelenthet az ipari termelői árak gyors ütemű emelkedése és a chiphiány az ágazatban, azonban a külkereskedelmi partnereink újraindulása révén arra számítanak, hogy

az ipari termelés az év hátralévő részében is érdemben hozzá tud majd járulni a gazdasági növekedéshez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.