Komoly engedmény a háztáji napelemek terén

Ha gyereket nevelő család napelemes rendszerek telepítésére veszi igénybe az otthonfelújítási támogatást, kedvezőbb feltételekkel számolhat.

2021. 07. 04. 10:50
null
Nagykanizsa, 2019. március 4. Napelemet szerelnek a Zalasolar Kft. szakemberei a nagykanizsai református templom parókiája tetőszerkezetére 2019. március 4-én. A 12,6 kilowattos teljesítményű rendszer teljes mértékben fedezni fogja a templom és a parókia áramszükségletét. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Megmarad a szaldóelszámolás a napelem-telepítéseknél az otthonfelújítási támogatást igénybe vevőknek, ami hozzájárul ahhoz, hogy a Klíma- és természetvédelmi akciótervben foglalt célnak megfelelően 2030-ra legalább kétszázezer, átlagosan négy kW-os napelemes rendszereket telepítsenek a háztartásoknál – jelentette be Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

A döntés jelentőségét az adja, hogy a korábban elfogadott jogszabályok a 2021. július 1-jét követően telepített napelemes rendszerekre már olyan kereskedői és elosztói szerződést követeltek volna meg, amely nem tette volna lehetővé az éves szaldóképzést,

a kormány döntése értelmében azonban július elsejétől mégsem vezetik be a bruttó elszámolást, amennyiben a gyereket nevelő családok otthonfelújítási támogatást napelemes rendszerek telepítésére veszik igénybe.

Az államtitkár hozzátette: a szerdán megjelent rendeletmódosítás alapján a családok a programban továbbra is úgy igényelhetnek az újonnan telepített napelemes rendszerekre ötvenszázalékos támogatást, hogy a közcélú hálózatba betáplált és a vételezett villamos energia éves szinten összesíthető,

annak egyenlege mértékéig sem energiadíjat, sem rendszerhasználati díjat nem szükséges fizetni.

Ezáltal a hálózat az egész évre ingyenes energiatárolási és szállítási szolgáltatást nyújt, és lehetőség van a nappali többletet éjszaka használni vagy a nyári többlettermelésből fedezni a téli áramigényt. Az éves szaldó feletti termelést az áramszolgáltató vállalkozások a fogyasztói szerződés szerinti termékáron vásárolják meg a számlaképes kistermelőtől; az ügylet évi 12 ezer kWh-ig személyijövedelemadó-mentes. Az éves szaldó feletti fogyasztásért a felhasználó a szerződése szerinti bruttó fogyasztói árat kell megfizesse.

Fotó: Varga György/MTI

Mint korábban megírtuk, a szaldós elszámolás július 1-jével szűnt volna meg a lakossági napelemes rendszereknél azzal, hogy akik állami támogatást vettek volna igénybe a háztáji napelem telepítéséhez, egyúttal nem szerződhettek volna ilyen konstrukcióban. Akik háztáji napelemet szerettek volna, arról is kellett volna dönteniük, hogy a beruházáshoz az állami támogatást veszik fel és bruttó elszámolással szerződnek (amelyben az áramszolgáltató kevesebbet fizet a feltöltött áramért, mint amennyit a hálózatból vételezett energiáért számláz), vagy nem veszik fel a támogatást és magasabb áron adhatják el a szolgáltatónak az áramot. A módosítással tehát, aki a beruházási támogatással él, az a szolgáltatójával a magasabb díjszabással számolhat el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.