időjárás 4°C Balázs 2023. február 3.
logo

Visszakapjuk a Nyugati pályaudvart

Forrás: MTI
2021.07.16. 16:18
Visszakapjuk a Nyugati pályaudvart

Egy hónapos felújítási munkák után, vasárnaptól újra fogad vonatokat a Nyugati pályaudvar – közölte a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója a munkálatok helyszínén tartott sajtótájékoztatón pénteken.

Vitézy Dávid kifejtette: az elmúlt hónapban a pályaudvar átfogó karbantartási munkákon esett át a pályák állapotának javítása, a biztonsági berendezések, távközlési és áramellátási rendszerek korszerűsítése, összességében a pontosabb, megbízhatóbb működés érdekében. Az utazók a csarnokot nyár végén vehetik birtokba sokkal színvonalasabb környezettel és új utastájékoztatási rendszerrel.

A vezérigazgató megjegyezte, a pályaudvart tovább kell fejleszteni, hiszen Budapest környékén óriási igény van arra, hogy többen közlekedjenek vonattal. Modellezésük szerint

a napi ötvenezres utasszám húsz év alatt százezerre nőhet, az évi 18 milliós utasszám megközelítheti a negyvenmilliót a következő évtizedekben.

A kapacitások bővítése és a növekvő igények kiszolgálása érdekében a kormány megbízásából a BFK a MÁV-val még az idén pályázatot ír ki a 2030-ra megvalósítandó Nyugati pályaudvarra.

A felújítás alatt álló Nyugati pályaudvar 2021. június 8-án zárták le a forgalom elől
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója ismertette: több mint 16 ezer négyzetméternyi területen új burkolatot tettek le, három kilométeren kicserélték a síneket, öt kilométeren a felsővezetéket. A fejlesztés keretében egy olyan szolgáltatást is kidolgoztak, amely a pályaudvar területén a vakok és gyengénlátók közlekedését segíti. A vezérigazgató arról is beszélt, hogy folyamatosan érkeznek az emeletes KISS vonatok, év végére már 19 ilyen jármű áll az utasok rendelkezésére.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, a kormány célja a közszolgáltatások színvonalának javítása is, a naponta átlagosan ötszáznál több vonatot fogadó Nyugati pályaudvar esztétikai és infrastrukturális felújítása ezért is fontos.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.