Jövő héten érkezik az idei első gép Sármellékre

Késve indul, de a remények szerint akár október elejéig kitarthat a charterjáratszezon.

2021. 08. 20. 17:20
null
Menetrend szerinti járat indult Sármellék és Moszkva között Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sikerült elhárítania a világjárvány okozta akadályokat az egyik németországi utazási irodának, így ha késve is, de augusztus 25-én délelőtt megérkezik Sármellékre az idei első chartergép – közölte lapunkkal Benkő Attila, a Hévíz–Balaton Airport Kft. ügyvezetője. – Mi akkor látjuk értelmét a munkáknak, ha van turisztikai célú utasforgalom – tette hozzá a reptérvezető.

– A koronavírus-járvány előtti évekéhez hasonló ünnepi ceremónia nem lesz augusztus 25-én, az idei első charterjárat fogadásakor, mi azonban nem tudjuk eltitkolni a szezonindulás feletti örömünket. Kiéheztünk az utasforgalomra – fogalmazott a Magyar Nemzetnek a sármelléki repülőtér vezetője. 

Benkő Attila úgy látja, nehéz helyzetbe kerültek az utazási irodák, mert a kártérítési felelősségük miatt csak akkor kezdhetnek bele különböző utak szervezésébe, amikor azoknak már nincs egészségügyi kockázatuk. 

– A járványügyi intézkedéseknek olyanoknak kell lenniük, hogy az utazást mindkét irányba akadálytalanná tegyék. Ekkor lehet elkezdni a szervezést – magyarázta a szakember. 

Elmondta: az utóbbi években, így idén is különböző módokon utaztatják a vendégeket. Előfordul, hogy egy 40-45 utassal Sármellékre érkező gép még aznap fedélzetére veszi a hévízi gyógykúrán túlesett vendégeket, és hazaszállítja őket, de gyakori az is, hogy a repülővel érkezőket autóbusz viszi haza, vagy busszal jönnek és repülővel utaznak el. Kérdésünkre, hogy a német városokból vagy a Moszkvából érkező vendégek híján kik használják a repteret, Benkő Attila elmondta: üzleti és sportrepülő magángépek gyakran megfordulnak a légibázison. Tavaly szerény volt a kisgépforgalmuk, de idén már csaknem meghaladja a 2019-es év forgalmát.

Mint ismert, 2021 áprilisa óta újra állami tulajdonban van a Hévíz–Balaton Airport, a légikikötő területén lévő ingatlanok pedig a Magyar Turisztikai Ügynökség vagyonkezelésébe kerültek. A hamarosan megkezdődő fejlesztések során megújulnak a terminálépületek, így lehetségessé válik egy időben több repülőgép fogadása és indítása. Sármellék korábban sok menetrend szerinti járatot fogadott például Londonból, Frankfurtból, Düsseldorfból, Moszkvából, illetve charterjáratokat Németországból és Oroszországból.  

Borítókép: MTI/Varga György

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.