Elstartolt a Széchenyi-mikrohitel Go!

A kedvező kamatozású új hitelkonstrukció a mikrovállalkozások beruházási céljait segíti.

Magyar Nemzet
2021. 09. 30. 15:05
GYRGY Lszl
Bkscsaba, 2020. jlius 1. Gyrgy Lszl, az Innovcis s Technolgiai Minisztrium gazdasgstratgirt s szablyozsrt felels llamtitkra az Opel, Honda, Mazda, Kia s Isuzu autk rtkestsvel s szervzelsvel foglalkoz Krs Autcentrum Kft. brtmogatsi okiratnak tadsn a cg bkscsabai telephelyn 2020. jlius 1-jn. Bks megyben 844 milli forintbl 5512 ember munkahelyt sikerlt megmenteni a gazdasgvdelmi akcitervvel - mondta az llamtitkr. MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdaság újraindítása érdekében a legkisebb vállalkozások számára elindult a Széchenyi-mikrohitel Go! új hitelkonstrukció a Széchenyi-kártya-programban, amely a mikrovállalkozások beruházási céljait segíti – jelentette be György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

Elmondta, Magyarországon mintegy 800 ezer mikrovállalkozás működik, a hazai vállalkozások 94 százalékát teszik ki, 1,1 millió embernek adnak munkát, ezért a kormány támogat minden olyan kezdeményezést, amely elősegíti a legkisebb, kiszámítható foglalkoztatást biztosító cégek fejlődését.

Krisán László, a Széchenyi-kártya-programot működtető Kavosz Zrt. vezérigazgatója ismertette, hogy a Széchenyi-mikrohitel Go! terméket kifejezetten a mikrovállalkozásoknak dolgozták ki az ITM-mel közösen, a mikrohitelt széles beruházási célra lehet fordítani, a legfeljebb kilenc alkalmazottal dolgozó vállalkozások maximum ötvenmillió forintot vehetnek fel akár tízéves futamidőre, évi fix 0,5 százalékos kamattal az állami támogatásnak köszönhetően.

György László hangsúlyozta, az államilag támogatott Széchenyi-kártya-program az elmúlt húsz évben bebizonyította, hogy hozzájárul a magyar vállalkozások stabil működéséhez, a járvány alatt is segítette a vállalkozásokat. A Kavosszal kidolgozták és tavaly májusban elindították a krízistermékeket, amelyekkel eddig több mint 33 ezer vállalkozást segítettek 943 milliárd forint értékben – tette hozzá az államtitkár. Rámutatott arra is, hogy a sikeres védekezés után a gazdaság újraindítása került előtérbe, megváltoztak a vállalkozások igényei is, megújultak a Széchenyi-kártya-program hitelei is. Felidézte, hogy 2021. július 1-jétől a magyar vállalkozásokat segítő öt új hitelterméket indítottak útjára Széchenyi-kártya-program Go! néven, amelyet az elmúlt három hónapban 3400-nál több vállalkozás vett igénybe mintegy 91 milliárd forint értékben.

A vállalkozói visszajelzések alapján az látszik, hogy a mikrovállalkozások a bankoktól nehezen kapnak beruházási hitelt, ezért kell biztosítani számukra az igényeikhez leginkább illeszkedő, gyorsan és könnyen felvehető, jól hasznosuló forrást, és ez a Széchenyi-mikrohitel Go!, amely csütörtöktől igényelhető

– mondta György László.

Krisán László elmondta, a Széchenyi-mikrohitel Go! terméket nem a bankokon, hanem a programhoz csatlakozó pénzügyi vállalkozásokon keresztül fogják forgalmazni, a hitelhez tíz százalék önrész is kell, újdonság, hogy akár kezdő vállalkozás is igényelheti, valamint két év türelmi időt is lehet kérni.

A Kavosz vezérigazgatója részletezte, hogy a kormány a Széchenyi-mikrohitelhez kamattámogatást, kezelési költségtámogatást, kezességi díjtámogatást ad, és vállalta, hogy a piaci kamatkörnyezet változása esetén is marad a 0,5 százalék évi fix kamat a teljes futamidő alatt. 

A hitelt folyósító pénzügyi vállalkozás a futamidő elején egyszeri egyszázalékos szerződéskötési díjat kérhet. A Kavosz honlapjáról elérhető elektronikus felületen is lehet kezdeményezni a hitelkérelem benyújtását, de a hitelt felvevő beazonosításához személyes megjelenésre is szükség lesz – mondta Krisán László.

Borítókép: György László, az ITM államtitkára. MTI/Rosta Tibor

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.