Kenesén láthatók a legújabb vitorlások

Folyamatosan növekszik a hobbihajózás népszerűsége, a Boat Show-n akár vásárolhatnak is az érdeklődők.

2021. 09. 01. 20:57
Balatonkenese, 2020. július 30. Az 52. Kékszalag Nagydíj tókerülő vitorlásverseny mezőnye Balatonkenese közelében 2020. július 30-án. MTI/Varga György Fotó: Varga György Forrás: MTI/Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Száz hajót, köztük 41 vitorlást, ötven motorost és egy 45 lábas túrakatamaránt is bemutatnak a gyártók és a forgalmazók szeptember 3. és 5. között a balatonkenesei Boat Show-n. Megtelik árbócos csodákkal a település Marina Portjának vízterülete és a vízpart is, remélik a kiállításrendezők, mert biztosak abban, hogy lesznek olyan tehetős kiállításlátogatók is, akik akár rögvest megvásárolnának egy kishajót, hogy azzal már a jövő tavasszal vízre szálljanak.

A 40-45 lábas luxusjachtot vásárlóknak azonban azzal is számolni kell, hogy egy nagyjából 12-15 méter hosszú árbócos kikötőbérleti ára a másfél millió forintot is elérheti, és egy kisebb kategóriájú hajó parkolása kilencszázezer forint is lehet évente. Ezért már egy jó állapotú Optimist („szappantartó méretű”) kishajót vásárolhatunk.

A Balaton vitorláshajó-telítettsége mindezek ellenére lendületesen növekszik. Három évvel ezelőtt háromezer hazai tulajdonú árbócos szelte legnagyobb hazai tavunk vizét, azóta évenként több százzal nő a kishajók száma. A tó nyílt vízén még bőven jutna hely vitorláshajónak (a Balatonnál kisebb Bodeni-tavon háromszor-négyszer több kedvtelési célú vízi jármű közlekedik), csakhogy vitorláskikötőből, azon belül túravitorláshelyből idehaza még mindig nagy a hiány. A Balaton legnagyobb vitorláskikötő-hálózatát, a Marina-láncot fenntartó Bahart Zrt. tizenegy vitorláskikötőjében évenként ezer kishajó horgonyozhat.

Borítókép: MTI/Varga György

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.