Még várni kell az év eleji árak visszatérésére

Hosszú idő után nem a munkaerőhiányt, hanem a nem várt mértékű áremelkedéseket és a beszerzési nehézségeket nevezték a legnagyobb problémának az építőipari vállalkozások. Cégek beszámolói szerint van termék, amely tavaly év vége óta 160 százalékkal drágult.

2021. 09. 10. 21:12
Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) által az építőipari vállalkozások körében készített friss felmérés szerint az alvállalkozói díjtételek, az alapanyagárak és a saját tevékenységek költségei is tovább nőttek. Az építőipari alapanyagok, a beépítendő építési termékek áremelkedése, a munkaerőköltség növekedése különösen nehéz helyzetbe hozta az építési piac valamennyi szereplőjét, megrendelőket, tervezőket és kivitelezőket egyaránt.

A szakszövetség négyszáz építési vállalkozás megkérdezésével készült felmérése szerint

Budapesten az év első felében az építőanyagárak és a szolgáltatások díja kisebb mértékben emelkedett, mint vidéken, ez a különbség a második fél évben a várakozások szerint kiegyenlítődik.

Az árbevétel csökkenéséről elsősorban a fővárosi vállalkozások számoltak be, nekik viszont az árbevétel-arányos jövedelmezőségük magasabb szintet képvisel. A jövedelmezőség az idei évben a válaszadók majdnem felénél várhatóan nem fog javulni, sőt a fővárosiak inkább a jövedelmezőség csökkenésére számítanak. – A válaszadók a tevékenységüket akadályozó tényezőként elsősorban az építőanyagok árának nem várt mértékű emelkedését, és az európai szinten is tapasztalható beszerzési nehézségeket említették az évek óta jelen lévő szakmunkáshiánnyal együtt – mondta Koji László, az ÉVOSZ elnöke.

A vállalkozások az év hátralévő részében az építőanyagárak megtapasztalt nagymértékű emelkedésének megtorpanásában bíznak

– valamennyi vizsgált termék és szolgáltatás esetében. Ehhez szükséges lépés a behozott áruk arányának csökkentése, illetve a szükséges import szomszédos, közeli országokból történő biztosítása.

Az árváltozások következtében a legtöbb esetben nem lehet a korábbi vállalási árakon a kivitelezéseket megvalósítani. A kivitelezés alatt lévő létesítmények többségénél a megrendelő és kivitelező csak kompromisszumokkal tudja a piaci áremelkedéseket korrektül kezelni. Sok esetben szükségessé vált a szerződések módosítása, amit az árak korrekciójával, a műszaki tartalom megváltoztatásával vagy a feladatok részleges időbeli átütemezésével valósítottak meg.

Bár az év első felében tapasztalt drasztikus árváltozások mértéke – részben a kormányzati intézkedések hatására – mára csökkenni látszik, 2021 év vége előtt nem lehet arra számítani, hogy a visszatérünk az év eleji árakhoz

– mondta Koji László, az ÉVOSZ elnöke. 

A felmérésben tervező, kivitelező, mérnöki vállalkozások, építőanyag-gyártók és -kereskedők, kis- és középvállalkozások, valamint nagyvállalatok egyaránt szerepeltek. A válaszadók háromnegyede a kivitelezésben dolgozik, fele budapesti vagy Pest megyei székhelyű.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.