időjárás 13°C Jeromos 2022. szeptember 30.
logo

Orbán Viktor: A legjobb, ha az embereket is bevonjuk a döntéshozatalba

Hajlanak rá a munkaadók, hogy hamarabb hazaengedjék a dolgozókat az ünnepre

Délig tarthat az ünnepi vásárlás

Thurzó Katalin
2021.10.29. 05:45 2021.10.29. 08:02
Délig tarthat az ünnepi vásárlás

Egységes iparági álláspont kezd kialakulni az idei szenteste napján érvényes kiskereskedelmi nyitvatartásról. Évek óta ütköznek az érdekek december 24-e előtt: az utolsó pillanatban vásárlók ­miatt a láncoknak megéri a hosszabb üzemelés, ami viszont jellemzően az ünnepre készülő bolti munkavállalóknak lehet hátrányos. Az ágazati képviselők a Magyar Nemzettel közölték: 2021-ben várhatóan azt javasolják, hogy szenteste az üzletek a jelenleg érvényes 14 óra helyett délben zárjanak be.

– A túlnyomórészt hazai kis- és közepes vállalkozásokból álló szövetségünk támogatja a kiskereskedelmi egységek december 24-i nyitvatartásának módosítását aszerint, hogy az üzletek a jelenleg érvényes 14 óra helyett országosan és egységesen, legfeljebb 12 óráig lehessenek nyitva – közölte lapunkkal a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) annak kapcsán, hogy az idén példamutató módon közös álláspont kezd kialakulni az ágazatban a karácsony előtti munkavégzésről.

Neubauer Katalin főtitkár kifejtette: a munkaadói érdekképviseletet a dolgozók képviselői keresték meg. A szakszervezetek azt kérték: ebben az évben legyen irányadó, hogy a pultok, kasszák mögött egész évben helytálló alkalmazottaknak minden korábbinál többet számítana, ha karácsony előtt két órával hamarabb tehetnék le a műszakot és juthatnának haza a családjukhoz.

Az év végére kifáradnak a dolgozók, rájuk fér a plusz két óra. Fotó: Mirkó István

– A koronavírus-járvány kitörése óta gyakran nem veszélytelen helyzetekben is kitartó eladók, pénztárosok, árufeltöltők, boltvezetők a kereskedelmi vállalkozások motorjai, ezért kellő súllyal mérlegeltük a kérést – jegyezte meg az MNKSZ főtitkára. Ez alapján született a döntés, amely szerint a hazai tulajdonú kereskedelmi vállalkozások – a dolgozók iránti megbecsülés jeleként – elsőként kívánják támogatni a kezdeményezést, ezzel is kifejezve a köszönetüket a munkavállalók áldozatos közreműködéséért a vásárlók kiszolgálásában – fűzte hozzá.

A jórészt multiáruházakat képviselő Országos Kereskedelmi Szövetség megkeresésünkre azt jelezte, hogy a szakszervezetek kezdeményezésére már folyamatban van az aktív egyeztetés a tagvállalatokkal.

Úgy értesültünk, hogy a kedvezőnek tűnő végeredményre utaló, teljes iparági konszenzus – a vidéki bolthálózatok helyi igényekhez igazított álláspontjával együtt – a jövő hétre alakulhat ki.

A többségi vélekedés alapján 

a tervek szerint nem születne kötelező rendelkezés, hanem az ágazati párbeszéd bizottság döntése alapján ajánlást fogalmaznak meg a kereskedelmi szereplők részére. Ebben az előírások szerinti 14 órai zárás helyett december 24-ére a boltok nyitvatartásában a 12 órai határt javasolnák alkalmazni.

– Október 11-én hivatalosan is megalakult az új Ágazati Párbeszéd Bizottság, ahol a kereskedelem területén működő munkáltatói és munkavállalói érdekképviseletek egyeztethetnek a szektort érintő kérdésekről – emlékeztette lapunkat Karsai Zoltán. A kezdeményezést elindító Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke jelezte, hogy ez a téma volt az első, amivel a bizottság résztvevőihez fordultak. – A szenteste kapcsán úgy érezzük, hogy idén közelebb állunk egy kedvező megállapodás megkötéséhez, mint korábban bármikor – fogalmazott Karsai Zoltán.

Rendhagyó körülmények, szolidáris munkaadók és vásárlók. Fotó: Havran Zoltán

Bubenkó Csaba, az Egyenlő.hu keresztényszociális értékrendű szakszervezet elnöke pedig arról beszélt, hogy a koronavírus okozta változások folyamatában idén lesz a második olyan karácsony, amikor a rendhagyó körülményekhez való alkalmazkodás miatt megterhelőbb a tömeges napi fogyasztással járó feladatok ellátása.

Ezért kiemelten fontosnak tartják, hogy a családok minél teljesebb körben lehessenek együtt már szenteste, és a közös készülődés, a lelki feltöltődés esélye a kereskedelmi dolgozóknak is megadasson.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.