időjárás -3°C Mária 2021. December 8.
logo
Tetőcserépgyártó vállalat fejlesztésének átadásán vett részt Szijjártó Péter

Európa élvonalában a magyar építőipar teljesítménye

Jámbor Gyula
2021.10.15. 17:16 2021.10.15. 17:51
Európa élvonalában a magyar építőipar teljesítménye

A koronavírus-járványt követő gyors gazdasági kilábalásban fontos szerepe volt a lakásépítések robbanásszerű növekedésének Magyarországon, hazánk ebben a tekintetben harmadik helyen állt az Európai Unióban az előző negyedévben – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Lentiben. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Szijjártó Péter a tetőcserépgyártó CREATON South-East Europe Kft. beruházásának átadóján elmondta, hogy 

a vállalat 1,2 milliárd forintos fejlesztéséhez az állam 282 millió forint támogatást nyújtott, amiért cserébe az építőipari cég kötelezettséget vállalt 222 munkahely megőrzésére. 

Ennek keretében új épületrészt építettek, illetve új présgépeket és digitális energiafelügyeleti rendszert szereztek be.

Robbanásszerűen növekedett a lakásépítések száma hazánkban Fotó: MTI/Kovács Tamás

A külügyminiszter beszédében kiemelte, hogy a lakásépítések mindig a jövőbe vetett bizalmat jelentik, s így nem csak a jelenlegi gazdasági növekedéshez járulnak hozzá, hanem azt a jövőre vonatkozóan is előrejelzik. A miniszter ennek kapcsán elmondta, hogy 

az előző negyedévben 68 százalékkal több lakás- és házépítési engedélyt adtak ki Magyarországon, mint a múlt év azonos időszakában, míg az EU átlagos növekedési üteme 28 százalékos volt.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy a kormány a gazdaság- és társadalompolitikai stratégiák készítésénél mindig is fókuszba helyezte a családok otthonteremtési támogatását. Mint mondta, ebbe a képbe illik a családi otthonteremtési kedvezmények rendszere, valamint például az új építésű ingatlanok áfájának 27-ről öt százalékra csökkentése, és a közjegyzői díjak mérséklése.

A miniszter elmondta, hogy Zala megyében 21 vállalat vett részt a kormány beruházásösztönzési programjában a világjárvány kezdete óta. Ennek nyomán jelenleg 18 milliárd forintnyi beruházás zajlik az állam hétmilliárd forintos támogatásával, s ezáltal 5600 munkahelyet sikerült megőrizni.

Borítókép: Somogyi Hírlap/Lang Róbert