Gigaberuházás kezdődik Vásárosnaményban

A svájci cég 17 milliárd forintból bővíti kapacitását és vállalja, hogy legalább tíz évig fenntartja tevékenységét.

Magyar Nemzet
2021. 10. 19. 15:25
SZIJJÁRTÓ Péter
New York, 2021. szeptember 24. Szijjrt Pter klgazdasgi s klgyminiszter interjt ad az Associated Press amerikai hrgynksgnek az ENSZ-kzgyls 76. lsszakn a vilgszervezet New York-i szkhzban 2021. szeptember 23-n. MTI/AP/John Minchillo Fotó: John Minchillo

A svájci cég 17 milliárd forintból bővíti kapacitását és vállalja, hogy legalább tíz évig fenntartja tevékenységét.

A svájci tulajdonosú Swiss Krono Kft. 17 milliárd forintos beruházással bővíti gyártókapacitását Vásárosnaményban. A beruházáshoz a magyar kormány 2,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt – jelentette be kedden Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter a távirati iroda közlése szerint kiemelte: a svájci cég a beruházással a már meglévő 145 munkahelyet megerősíti, és 28 újat hoz létre. Emellett legalább tíz évre vállalja, hogy a tevékenységét fenntartja.

Szijjártó Péter elmondta, a beruházással az OSB-lapok (farostlemezek) gyártásának kapacitása mintegy másfélszeresére növekszik. A cég az új kapacitással előállított termékek több mint 70 százalékát nemzetközi piacokon értékesíti, így a magyar gazdaság exportja is nő. A Swiss Krono is hozzájárul a magyar faipar egyre növekedő teljesítményéhez. 

A magyar faipar az idén az első nyolc hónapban 44 százalékos növekedést ért el, az ágazatban 14 ezren dolgoznak. 

A faipar teljesítménye is hozzájárul ahhoz, hogy a magyar gazdaság növekedése az idei év végére meghaladja az 5,5 százalékot, ami jó hír lesz a gyermeket nevelő családoknak is. Szijjártó Péter kiemelte: Magyarországon nyolcszáz, svájci tulajdonban lévő vállalat működik, a svájci vállalatok a 11. legnagyobb beruházói közösséget alkotják az országban, több mint 31 ezer magyar munkavállalónak adnak munkát.

A magyar–svájci gazdasági együttműködés rendkívül hasznos. A Svájcból Magyarországra irányuló beruházások növekedése magával hozza a két ország közötti kereskedelmi forgalom bővülését is. Az idén a két ország közötti kereskedelmi forgalom kilenc százalékkal emelkedett, a magyar export 14 százalékkal nőtt.

Az elmúlt másfél év a világgazdaság fekete korszakának is nevezhető, miközben Magyarországon beruházási rekord volt. Az idén is sorra nyeri Magyarország a beruházásokért folyó nemzetközi versenyeket – hangsúlyozta a tárcavezető. Ennek egyik kulcsa, hogy az Európai Unióban Magyarország nyitotta meg gyakorlatilag elsőként gazdaságát, a leggyorsabban oldotta fel a korlátozó intézkedéseket, ennek alapja pedig a gyors és hatékony oltási program volt.

Borítókép: MTI/AP/John Minchillo

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.