A következő hetekben dönthet az új élelmiszerek engedélyeztetésére vonatkozó eljárás részeként az Európai Bizottság szakkollégiuma arról a javaslatról, hogy a vándorsáska és a rovar felhasználásával készült termékek élelmiszerként megjelenhessenek a kereskedelmi forgalomban. Az élelmiszer- és takarmányozási rovarok nemzetközi platformja (IPIFF) üdvözölte az uniós engedélyeztetésben érdekelt tagállamok szakhatóságainak javaslatát. Kiemelték:
innentől már csak formális lépéseket kell tenni ahhoz, hogy a vándorsáska – mint a lisztkukac után a második rovarféle – élelmiszerként is engedélyezve legyen az Európai Unió területén.
A vándorsáska élelmiszercélú uniós engedélyeztetését a holland Fair Insects cég kezdeményezte 2018 végén. Az eljárás egyik legfontosabb állomásaként idén nyáron az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság vizsgálata alapján kimondta, hogy
a vándorsáska fagyasztva és szárítva egészben, végtagokkal és végtagok nélkül egyaránt fogyasztható és élelmiszer-összetevőként is felhasználható.
A magas fehérjetartalom miatt ajánlott a fogyasztása, ugyanakkor megfelelő tenyésztési körülmények nélkülözhetetlenek, és a rovar allergiás reakciót is kiválthat.
A vándorsáska immár a második rovarfaj, amelynek emberi fogyasztását, élelmiszercélú felhasználását engedélyezheti az Európai Unió. Néhány hónapja a lisztbogár lárvája, ismertebb nevén a lisztkukac szárított fogyasztását és élelmiszeripari felhasználását engedélyezte az unió. Ez volt az első rovarféle, amely megkapta a szakhatóság jóváhagyása után a tagállamok többségének az engedélyét.
Magyarország kormánya és a lakosság szinte egésze elutasítja a rovarok élelmiszercélú felhasználását. A legtöbben undorodnak a rovarfogyasztástól. A kormány álláspontja szerint nincs olyan társadalmi és gazdasági helyzet, amely indokolttá tenné a fehérjebevitelt rovari forrásokból, mivel hozzáférhetők a hagyományos fehérjeforrások.
Ráadásul a rovarfogyasztásnak összességében nincs hagyománya Európában, emellett élelmiszer-biztonsági kockázatot is hordoznak, sőt nem várt allergiás reakciókat okozhatnak. Nyugat-Európa több országában ugyanakkor az elmúlt évtizedekben megjelent egy szűk réteg, akik érdeklődnek a rovari alapú fehérjeforrások iránt. Az új élelmiszerekre vonatkozó engedélyeztetés új szabályozásának a bevezetésekor ezek az országok átmenetileg árulhattak élelmiszerként rovari alapanyagból készült ételeket, ám ennek az átmeneti időszaknak a leteltével ezeket a termékeket is engedélyeztetni kell uniós szinten. Új élelmiszernek az számít, amely fogyasztásának nincs hagyománya az EU-ban.
Az uniós engedély akár már év végén megszülethet, amely minden tagállamra, így hazánkra is kiterjed. Ugyanakkor a szinte nulla kereslet miatt kicsi az esélye annak, hogy ellepnék a hazai üzletek polcait a rovarokból készült termékek.