Budaörs és Törökbálint a legdrágább

Aki a fővárosi agglomerációba költözne, Jászkarajenőn és Abonyban jóval olcsóbban talál ingatlant.

Magyar Nemzet
2021. 11. 17. 11:29
null
Az év első két hónapjában 4,3 százalékkal esett vissza az építőipari termelés éves szinten Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felértékelődtek a nagyvárosi lakásdrágulás és a járványhatás következtében az agglomerációs körzetek, mivel jelentősen megugrott a kereslet a kertes családi házak iránt. Az Ingtlan.com legújabb elemzésében példaként idézi Pest megyét, ahol a múlt évben eladott lakások négyzetméterárai között tizenhatszoros volt az eltérés. 

Bár a legdrágábban egy törökbálinti utca lakóingatlanjait árulták tavaly, a top 10-ben a budaörsi házak, lakások fölénye látható. 

Pest megye lordjai

Az ingatlanos szakértők a hivatalos KSH-adatok alapján Pest megye településeit vizsgálták meg, hogy bemutassák, mely utcák, terek ingatlanjait értékesítették kiugró áron, és hogy idén melyek a legkeresettebb agglomerációs települések. 

Hasonlóan a megelőző év helyezéseihez, a múlt esztendő Pest megyei bajnoka a törökbálinti Óvoda utca, ahol 833 ezer forintos négyzetméteráron találtak gazdára a lakóingatlanok, míg a második helyet tavaly a budaörsi Domb utca szerezte meg 802 ezer forinttal. A harmadik a szintén budaörsi Árok utca lett, 778 ezer forinttal. 

A 2020-as top 10-ben szerepel még a budaörsi Károly király utca, az Ibolya utca és a Budapesti út mellett a biatorbágyi Káposztáskert utca és a szentendrei Bükkös part, továbbá a Dunakeszin található Ungvár és Ábrahám Pál utca is, ezeknél az átlagos négyzetméterár 710–762 forintot tett ki.

 

Százezer alatti települések

Érdekességképpen felmérték azt is, hogy 

a budapesti agglomerációban a legolcsóbb ingatlanokért 100 ezer forint alatti összeget fizettek tavaly a vevők négyzetméterenként. 

Így például Jászkarajenőn volt a legalacsonyabb az ár, 51 ezer forint. Utána következett 2020-ban az abonyi Kazinczy Ferenc utca és a Kécskei út 68 ezer és 84 ezer forintos négyzetméterárakkal. 

A legolcsóbb tízes listában megtalálható Makád, Bernecebaráti, Törtel, Vámosmikola, Tápiószőlős, Perőcsény és Újszilvás is, ezeken az ingatlanok 89–98 ezer forintos négyzetméteráron kelnek el. Tavaly az alacsony árakra felfutott az érdeklődés, például a jászkarajenői ingatlanok iránt másfélszeresére nőtt a kereslet, Vámosmikolán pedig több mint a triplájára egy év alatt.

 

Felfutóban az érdi utcák

Megnézték a drágább oldalt is, és az derült ki a hirdetésekből, hogy Pest megyén belül az érdi lakóingatlanok iránt nőtt a legjelentősebb mértékben a vevőjelöltek érdeklődése. 

A legkeresettebb települések közé tartozott még Dunakeszi, Szentendre, Budaörs. Újabban Vác, Göd, Szigetszentmiklós is népszerűnek számít – derül ki a felmérésből, amely kiemeli: 

az átlagos kínálati négyzetméterárak alapján felállított rangsort Remeteszőlős vezeti kimagasló eredménnyel, 927 ezer forintos árával. A második helyen Üröm, a harmadikon Nagykovácsi áll 766 ezer, illetve 737 ezer forinttal négyzetméterenként. 

A top 10-ben szerepel Budaörs, Szentendre, Pilisjászfalu, Herceghalom, Dunakeszi, Solymár és Budakalász 626–714 ezer forinttal.

 

Borítókép: illusztráció (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.