Folytatja az európai gáztárolók feltöltését a Gazprom

A gázszállításnak köszönhetően jelentősen csökkent a földgáz szabadpiaci ára.

Magyar Nemzet
2021. 11. 11. 13:40
Slavyanskaya compressor station of NORD STREAM 2 gas pipeline
NORD STREAM 2 gas pipeline 1234446462 Fotó: Peter Kovalev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is Európa irányába szállít orosz földgázt a Yamal gázvezeték a Gascade német gázvezetékhálózat-üzemeltető vállalat jelentése szerint. A lengyel–német határon fekvő Mallnow mérőállomás adatai alapján hétfőn indult meg a gázszállítás Európa irányába és csütörtök délelőtt óránként 10,5 millió kilowattóra teljesítménytartalom volt a szállított gázmennyiség, kissé alatta a szerdai átlagnak. Szerdán esetenként 15,2 millió kilowattórát is elérte az óránként szállított gázmennyiség.

Ellenkező irányba, Németországból Lengyelország felé zéró volt csütörtökön a Mallnow átadó állomáson áramló mennyiség. A szlovák Eustream gázvezeték-üzemeltető vállalat honlapján publikált adatok alapján a szlovák–ukrán határon fekvő Nagykapos (Veµké Kapuąany) átadó állomáson csütörtök délelőtt 92,1 millió köbméter, 999,7 ezer megawattóra gáz áramlott nyugat felé, valamivel kevesebb a szerdán mért idei rekordnál – közölte a távirati iroda.

A Gazprom kedden jelentette be, hogy megkezdte európai gáztározói feltöltését. A bejelentésre meg is indult az európai szabadpiaci árak csökkenése. A keddi nyolc százalék után szerdán több mint hat százalékkal csökkent megawattóránként 68 euróra, egy heti mélypontra a Hollandiában jegyzett európai szabadpiaci ár. Csütörtökön a déli órákban az ár 72,50 eurón állt, több mint hat százalékos emelkedéssel. Az ár október 5-én 162 eurón érte el történelmi csúcsát.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Peter Kovalev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.