Bige László meghátrált

Az üzletember 36 milliárd forinttal megkárosította, majd meg is zsarolta a gazdákat, akiknek a pénzéből a baloldal hatalomra jutását segíti.

Nagy Kristóf
2021. 12. 09. 16:55
mezőgazdaság, traktor, tanya, föld
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kormányzat és a gazdatársadalom összefogásának köszönhetően

Bige László meghátrált, mégis a magyar gazdálkodók számára kívánja értékesíteni a Nitrogénművek Zrt. által megtermelt műtrágyát. 

Ez óriási eredmény az ellátásbiztonság szempontjából – mondta csütörtökön Feldman Zsolt. A mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár emlékeztetett: a legnagyobb magyar műtrágyagyárnak a magyar gazdák legfontosabb és legkiszámíthatóbb partnereként kellene megjelennie. Ezért is felháborító és elfogadhatatlan az a játék, amit Bige László és társasága űz a gazdálkodókkal. Feldman Zsolt emlékeztetett, 

a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa, Bige László az elmúlt hetekben komoly bizonytalanságot és feszültséget keltett a magyar gazdálkodókban, amikor kilátásba helyezte, hogy műtrágyáját ezentúl külföldön értékesíti, veszélyeztetve a magyar mezőgazdasági termelést.

A magyar műtrágyapiac hatvan százalékát az ország egyetlen érdemi mennyiséget termelő műtrágyagyára, a Nitrogénművek Zrt. uralja. A hazai gazdálkodók 1,8 millió tonna műtrágyát használnak fel, amely elengedhetetlen a biztonságos termény- és élelmiszer-előállításhoz. Feldman Zsolt szerint a legnagyobb magyar gyárnak a magyar gazdák legfontosabb és legkiszámíthatóbb, legstabilabb partnereként kellene megjelennie.

Bige László, a cégcsoportja és több más üzleti partnere a rendszerváltás utáni legnagyobb kartellel károsította meg a magyar mezőgazdaságot a műtrágya árának mesterségesen magasan tartásával. 

Ez az agrárium legnagyobb botránya. Az üzletember a visszaélések hét éve alatt legalább 36 milliárd forint kárt okozott. 

Az így megszerzett extraprofitot ráadásul politikai céljaira, a baloldali összefogás kampányának finanszírozására kívánja felhasználni – mutatott rá Feldman Zsolt. Hozzátette: bár a magyar műtrágya várhatóan egyelőre hazánkban marad, ugyanakkor a nemzetközi piaci viszonyok miatt további óvatosságra van szükség.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) elnöke pedig arról beszélt, hogy az agrárium érdekképviseleti szervei a kormánnyal együttműködve mindent megtesznek annak érdekében, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű nitrogénműtrágya álljon a gazdák rendelkezésére. 

Az elnök felidézte: a nagyvállalkozó a gázáremelkedésre hivatkozva akkor emelte a műtrágya árát, amikor az energiaár éppen csökkent, és csak egyetlen napon tette lehetővé a vásárlást a hazai gazdáknak. Megzsarolta őket azzal, hogy kiviszi a műtrágyát az országból. 

Jóllehet Bige László ezt visszavonta, kétnapos vásárlási időt hagyott, és bejelentette, hogy nem viszi ki a műtrágyát az országból, a gazdák már nem hisznek neki.

Valamennyi mezőgazdasági érdekképviselet a kormánnyal együtt lép fel annak érdekében, hogy a gazdák számára biztosított legyen a műtrágya. Ha kell, a kormány beavatkozik annak érdekében, hogy a gazdák számára legyen elegendő műtrágya, de egyelőre úgy néz ki, hogy a piaci mennyiség elegendő lesz – tette hozzá Jakab István.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Magyar Nemzet/Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.