Sztrájkkal kezdődhet az újév az Opel szentgotthárdi gyárában

A szakszervezetek nem fogadják el az Opel 2023-ra tett béremelési ajánlatát, és folytatnák a tárgyalást.

Nagy Kristóf
2021. 12. 21. 20:35
Szentgotthárd, 2017. március 29. A 25 éves jubileumát ünneplő szentgotthárdi Opel-gyár 2017. március 29-én. MTI Fotó: Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közös sztrájkbizottságot alakított az Opel szentgotthárdi gyárában a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSZSZ) és a Járműgyártók Szakszervezeti Bizottsága. 

Az Opel munkavállalói akár már január első napjaiban sztrájkolhatnak, ha a munkáltató nem folytatja a bértárgyalásokat a szakszervezetekkel.

Buzásné Putz Erzsébet, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta, az Opel jövő évre vonatkozó bérjavaslatát elfogadták a szakszervezetek, ugyanakkor a 2023-ra tett béremelési javaslat elfogadhatatlanul alacsony. A képviseletek ezért arra tettek javaslatot, hogy rögzítsék külön megállapodásban a 2022-re vonatkozó bérfejlesztést, és év elején folytassák a tárgyalásokat a 2023-as bérekről. A munkáltató ebbe nem egyezett bele, mivel ragaszkodik a két évre szóló megállapodáshoz.

Az MTSZSZ elnöke kiemelte, hogy a nyomásgyakorlás helyett a tárgyalásos megegyezést támogatják, de ebben az esetben nem maradt más eszközük a szakszervezeteknek, csak a sztrájk. Buzásné Putz Erzsébet hozzátette, a munkavállalók igényeit felmérve a szakszervezetek tisztességes javaslatot dolgoztak ki 2023-ra, figyelembe véve, hogy a jövőre harminc éves Opel-gyár környezetében lévő cégeknél már magasabbak a bérek.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.