A KLM járatain többe kerül a fenntarthatóság

A rövid távú, turistaosztályú jegyeknél egy euró a pluszköltség, míg a hosszú távú, üzleti osztályú utasok 12 eurót fizetnek.

Magyar Nemzet
2022. 01. 10. 19:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A KLM fenntartható kerozin használata miatt pluszköltséget számol fel Amszterdamból induló járataira – közölte a holland légiközlekedési vállalat hétfőn a távirati irodával. 

Ez azt jelenti, hogy

az Amszterdamból induló KLM-repülőgépekbe mostantól legalább félszázalékos arányban fenntartható kerozint töltenek, és mivel ez pluszköltséget jelent, a légitársaság az út hosszától és a foglalt utazási osztálytól függően 1–12 eurót számol fel jegyenként. 

Dráguló utazás. A jövőben jobban a zsebükbe kell nyúlniuk a KLM utasainak. Fotó: Kovács Tamás

A közlemény részletezi: a rövid távú, turistaosztályú jegyeknél egy euró a pluszköltség, míg a hosszú távú, üzleti osztályú utasok 12 euró többletet fizetnek. A többletköltséget a foglalási rendszer automatikusan a jegy árához adja, a befolyó összeget pedig kizárólag alternatív kerozin vásárlására fordítják – emelte ki a KLM.

Az áremelkedés a magyar utasokat is érinti, mivel a KLM Amszterdamból Budapestre naponta három járatot közlekedtet.

A KLM légitársaság elsőként vezet be ilyen költségtételt a nemzetközi légi közlekedésben.

Mint részletezik, a pluszköltség elszámolására azért van szükség, mert a fenntartható kerozin előállítása nagyon korlátozott, így négyszer annyiba kerül, mint a normál kerozin. A vállalat használt sütőolajból vagy faipari melléktermékekből előállított, fenntartható üzemanyagot használ félszázalékos keveréssel, amelyhez a szükséges mennyiséget már lekötötte.

Kiemelték:

a fenntartható kerozin használata fontos, hiszen legalább 75 százalékkal képes a szén-dioxid-kibocsátást csökkenteni a hagyományos tüzelőanyaghoz képest.

Borítókép: A holland légitársaság egyik repülőgépe. Fotó: a KLM Facebook-oldala

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.