időjárás 8°C Aurél 2022. október 5.
logo

A KLM járatain többe kerül a fenntarthatóság

Magyar Nemzet
2022.01.10. 19:11 2022.01.11. 15:34
A KLM járatain többe kerül a fenntarthatóság

A KLM fenntartható kerozin használata miatt pluszköltséget számol fel Amszterdamból induló járataira – közölte a holland légiközlekedési vállalat hétfőn a távirati irodával. 

Ez azt jelenti, hogy

az Amszterdamból induló KLM-repülőgépekbe mostantól legalább félszázalékos arányban fenntartható kerozint töltenek, és mivel ez pluszköltséget jelent, a légitársaság az út hosszától és a foglalt utazási osztálytól függően 1–12 eurót számol fel jegyenként. 

Dráguló utazás. A jövőben jobban a zsebükbe kell nyúlniuk a KLM utasainak. Fotó: Kovács Tamás

A közlemény részletezi: a rövid távú, turistaosztályú jegyeknél egy euró a pluszköltség, míg a hosszú távú, üzleti osztályú utasok 12 euró többletet fizetnek. A többletköltséget a foglalási rendszer automatikusan a jegy árához adja, a befolyó összeget pedig kizárólag alternatív kerozin vásárlására fordítják – emelte ki a KLM.

Az áremelkedés a magyar utasokat is érinti, mivel a KLM Amszterdamból Budapestre naponta három járatot közlekedtet.

A KLM légitársaság elsőként vezet be ilyen költségtételt a nemzetközi légi közlekedésben.

Mint részletezik, a pluszköltség elszámolására azért van szükség, mert a fenntartható kerozin előállítása nagyon korlátozott, így négyszer annyiba kerül, mint a normál kerozin. A vállalat használt sütőolajból vagy faipari melléktermékekből előállított, fenntartható üzemanyagot használ félszázalékos keveréssel, amelyhez a szükséges mennyiséget már lekötötte.

Kiemelték:

a fenntartható kerozin használata fontos, hiszen legalább 75 százalékkal képes a szén-dioxid-kibocsátást csökkenteni a hagyományos tüzelőanyaghoz képest.

Borítókép: A holland légitársaság egyik repülőgépe. Fotó: a KLM Facebook-oldala

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.