időjárás 21°C Hella 2022. május 27.
logo

Nem lesz hiány itthon faáruból

Magyar Nemzet
2022.01.24. 18:20 2022.01.24. 18:27
Nem lesz hiány itthon faáruból

A faáruk magyarországi kínálatát nem veszélyezteti az orosz kiviteli korlátozás, az onnan érkező fűrészáru még olcsóbb is lehet. Oroszország 2020 októberében jelentette be, hogy 2022 januárjától 80 százalékra emeli egyes faipari termékek exportvámját, és csak egy határátlépőn szállít fát az EU-ba. A Fagazdasági Országos Szövetség (Fagosz) a távirati iroda megkeresésére közölte, hogy az intézkedés csak a feldolgozatlan anyagokra, tehát elsősorban a rönkre vonatkozik. Szárított, feldolgozott fára nem, márpedig az uniós tagállamok döntően ilyet vásárolnak. A kivitelre szánt fenyő rönköt Oroszország elsősorban a Távol- és a Közel-Keletre adja el.

Az intézkedések miatt a múlt héten az Európai Bizottság a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fordult azzal az indoklással, hogy a korlátozás rendkívül hátrányosan érinti az uniós fafeldolgozó ipart, Oroszország ráadásul jóval alacsonyabb vámokra vállalt kötelezettséget.

Jelenleg a közúti és vasúti szállítást az ukrajnai konfliktus is akadályozza, ugyanis az orosz árunak Belarusz és Lengyelország felé kell kerülnie, és ez a magyar importőrök számára magasabb fuvarköltséget jelent – jelezte Seregi Barnabás. Hozzáfűzte, hogy 

az orosz import aránya a belföldi fenyő fűrészáruban elenyésző. A korlátozás akár alacsonyabb árakat is eredményezhet, ha a fűrészipari rönk Oroszországban marad, mivel így az ottani fűrészüzemek nagyobb kínálattal számolhatnak.

A Fagosz korábbi tájékoztatása szerint Magyarországon a fűrészáru-behozatal értéke az előző években évente körülbelül 45 milliárd forint, mennyisége 800 ezer köbméter volt. A magyar kivitel ennél csekélyebb, körülbelül 200 ezer köbméter és 25 milliárd forint. Az import döntő mértékben fenyőből, az export túlnyomórészt lombos fűrészáruból áll.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Faipar.hu)