időjárás 17°C Orbán 2022. május 25.
logo

Rákaptak a magyarok a bankkártyás vásárlásra

Forrás: MTI
2022.01.11. 07:50 2022.01.11. 14:40
Rákaptak a magyarok a bankkártyás vásárlásra

Tavaly a harmadik negyedévben negyvenmillióval több kártyás tranzakciót bonyolítottak le Magyarországon, mint a megelőző negyedévben – ismerteti keddi számában a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataira hivatkozva.

Soha ennyi kártyás vásárlást nem indítottak Magyarországon, mint 2021 harmadik negyedévében. Összesen 322 millió tranzakciót bonyolítottak le hazai kibocsátású fizetési kártyával tavaly július elseje és szeptember vége között, több mint negyvenmillióval, közel 15 százalékkal többet, mint a megelőző negyedévben, amely az addigi legtöbb kártyás vásárlást hozta.

Korábban szinte alig lépte át a 250 milliót a tranzakciók száma.

Érdekesség azonban, hogy a vásárlások számával nem nőtt arányosan az értékük. A harmadik negyedévben nem egészen 2457 milliárd forint értékben vásároltak az ügyfelek, szemben a második negyedéves 2279 milliárd forinttal, azaz csak nagyjából nyolcszázalékos növekedést lehetett látni – írták.

Nőtt a külföldön lebonyolított vásárlások száma is, de messze nem olyan számottevően, mint a belföldieké: 29,5 millió tranzakciót hajtottak végre 365 milliárd forint értékben.

Nehéz kiolvasni az adatokból, miért ugorhatott meg ilyen mértékben a tranzakciók száma. Egy részére magyarázattal szolgálhat például a tavalyi újranyitás és a május végén eltörölt kötelező maszkhasználat

– mondta a Világgazdaságnak Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője. Ez előidézhetett olyan felszabadultságot az emberek körében, hogy többet mozdultak ki, többször fogyasztottak éttermekben, kávézókban, és emellett többet költöttek a boltokban is.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)