Segíti a kormány a brexitkárosult cégeket

Tizenkétmilliárd forintos keretösszeggel indítja el a brexipályázat második körét a minisztérium.

Magyar Nemzet
2022. 01. 05. 11:20
SZIJJÁRTÓ Péter
New York, 2021. szeptember 24. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az ENSZ-közgyûlés 76. ülésszakán a világszervezet New York-i székházában 2021. szeptember 23-án. MTI/EPA/AP/Pool/Mary Altaffer Fotó: Mary Altaffer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Újabb pályázat indul január 17-én minden olyan vállalatnak, amelynek kára származott a brexitből” – közölte tegnap közösségi oldalán a külgazdasági és külügyminiszter. „A szaktárca tavaly ősszel ugyancsak ezen vállalatok támogatására kiírt pályázata során 37 cég kapott 10,2 milliárd forint támogatást” – írta Szijjártó Péter, hozzátéve: az akkori összegek segítségével 19 milliárd forintnyi beruházás valósul meg.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium vezetője jelezte: a nyertes vállalatok – amelyek sok iparágat képviselnek az élelmiszeripartól kezdve a gépiparon át a ­telekommunikációig – technológiai fejlesztést eredményező új eszközök beszerzésére, infrastrukturális és ingatlanfejlesztésre, gyártási licenc vagy know-how beszerzésére, információs technológiai fejlesztésre, továbbá az energiafelhasználást csökkentő fejlesztésekre használják fel a támogatásokat.

A minisztérium az első felhívás sikerére való tekintettel indítja el a brexitpályázat második körét, ezúttal 12 milliárd forintos keretösszeggel. A támogatás alapja a bizonyított kár összege, de maximum kétmilliárd forint. Mértéke a mikro- és kisvállalkozások esetén hetven, közepes vállalatoknak hatvan, nagyvállalatoknál a teljes kárérték ötven százaléka. A pályázat benyújtására harminc nap áll rendelkezésre. 

Borítókép: Szijjártó Péter (Fotó: MTI/EPA/AP/Pool/Mary Altaffer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.