Elkészült a drónos permetezés jogszabályi háttere

A jogszabály módosítása rögzíti a légi permetezések drónokkal történő elvégzéséhez szükséges előírásokat.

Forrás: MTI2022. 02. 10. 9:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A légi permetezésre vonatkozó jogszabály módosításával az Agrárminisztérium (AM) az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM) együttműködésben megalkotta a növényvédő szer drónokkal történő kijuttatásának jogszabályi környezetét, elősegítve ezzel, hogy az új, pontosabb és célzottabb kijuttatást lehetővé tevő légi permetezési technológia a magyar gazdák rendelkezésére állhasson – közölte csütörtökön az Agrárminisztérium.

A légi növényvédelmi tevékenység hagyományos zárt kabinú légi járművekkel (helikopter, merevszárnyú repülőgép) eddig is elérhető volt a magyar gazdák számára az EU által megadott keretek közt. A mező- és erdőgazdasági légi munkavégzésről szóló 44/2005. (V. 6.) FVM-GKM-KvVM együttes rendelet módosításáról szóló 4/2022. (II. 8.) AM rendelet megjelenésével létrejöttek a drónos permetezés jogszabályi feltételei, amelyek egyaránt szolgálják a gazdálkodók és a piac érdekeit, szem előtt tartva a fogyasztók jogos élelmiszerbiztonsági elvárásait és az agrárkörnyezet fenntartható védelmét.

A Digitális jólét program (DJP) koordinációjában működő Magyarországi Drón Koalíció (MDK) a megalakulását követően, mint témaspecifikus együttműködési fórum is, aktívan támogatta jogalkotási folyamatot és közvetítette az MDK tagjainak, szakmai szervezeteinek ajánlásait.

A jogszabály módosítása rögzíti a légi permetezések pilóta nélküli légi járművekkel (drónokkal) történő elvégzéséhez szükséges képzettségi, adminisztrációs és műszaki előírásokat. Ennek megfelelően a drónokkal történő légi permetezés, a pilóta nélküli légijárművel történő légi-mezőgazdasági munkavégzésre jogosultak nyilvántartásában szereplő személy által, pilóta nélküli légi járművel történő kijuttatásra engedélyezett növényvédő szerrel, a hagyományos légi permetezésnél már korábban „megszokott” adminisztrációs feltételrendszer mellett áll majd a növénytermesztők segítségére – közölte az Agrárminisztérium.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.