Energiaár-válság: egyre gyakoribbak a szolgáltatói csődök

Biztosítani kell az energetikai cégek szigorú felügyeletét és a megfizethető szolgáltatást is.

Magyar Nemzet
2022. 02. 03. 10:11
Rezsi csökkentés 20220106 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európában kialakult energiaársokk okainak feltáráshoz nem elég a villamosenergia-piaci modellek vizsgálata, elengedhetetlen az európai földgázpiac sérülékenysége szerkezeti okainak feltárása is – hangsúlyozta Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynökségének (ACER) fórumán.

A MEKH felidézte, hogy az Európai Bizottság 2021. október 13-án jelentette meg közleményét a növekvő energiaárak kezelésére vonatkozó cselekvési és a támogatási eszköztárról, amelyben azonnali és középtávú megoldási lehetőségeket – többek között adócsökkentést és a piacfelügyeleti tevékenység fokozását – javasolt a tagállamoknak. Emellett felkérte az ACER-t, hogy 2022. április végéig részletes felülvizsgálat keretében elemezze, szükség van-e az uniós árampiaci modell felülvizsgálatára. A munkába az ügynökség bevonja a nemzeti szabályozó hatóságokat, amelyeknek most kiemelt feladata az árampiacok működése és az energiaár-válság közötti lehetséges összefüggések vizsgálata.

Ságvári Pál rámutatott, hogy a magas energiaárak minden európai uniós tagállamban komoly problémát jelentenek.

Már nemcsak a vállalkozások, hanem a háztartások is egyre nehezebb helyzetben vannak, sok esetben a végszámlák harminc százalékos emelkedésével. 

A pénzügyi likviditás hiánya és a források alulfedezettsége miatt egyre gyakoribbak a szolgáltatói csődök, ami korábban nem tapasztalt kihívások elé állítja a végső menedékes szolgáltatásra vonatkozó szabályok érvényesítését. A fogyasztók terheinek csökkentése érdekében a tagállamok többféle beavatkozást vesznek igénybe. Ilyenek például

– az adók vagy a rendszerhasználati díjak csökkentése,

– az árbefagyasztás,

– a szabályozott árakra jogosultak körének kiterjesztése, 

– a szociális támogatások.

A MEKH elnökhelyettese kifejtette, a szabályozó hatóságok szem előtt tartják a hosszú távú hatásokat és azt, hogy

a jól működő piacok fenntartása mellett biztosítani kell az energetikai cégek szigorú felügyeletét és a megfizethető szolgáltatást is.

Mint mondta, olyan kockázatfedezeti stratégiák alkalmazására van szükség, amelyek egyrészt megfelelő védelmet nyújtanak a fogyasztóknak a rövid távú áremelkedések ellen, másrészt hosszú távon is kiszámíthatóvá teszik a felhasználói költségeket. A lehetséges megoldások keresésénél a pénzügyi szektorban bevált példákat is érdemes megvizsgálni Ságvári Pál szerint.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Bach Máté/Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.